Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper

Assistant Director (General Cadre)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER ASSISTANT DIRECTOR (General Cadre)                                                        1



Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

1.   Almost everyone has trouble                 at one time or another.

 

A.       sleeping

B.       for sleeping

C.        sleep

D.       slept

 

2.    Ali always seeks              wealth.

 

A.       from

B.       with

C.        to

D.       for

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

3.    PAGE: BOOK::

 

A.       sailors: crew

B.       petal: flower

C.        leaf: stalk

D.       singers: chorus

 

4.    MIGHT: RIGHT::

 

A.       honesty: policy

B.       cleanliness: godliness

C.        work: worship

D.       serve: wait

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

5.    PARTICULAR:

 

A.       general

B.       widespread

C.        diffused

D.       common

 

 

 

SAMPLE PAPER ASSISTANT DIRECTOR (General Cadre)                                                        2



Building Standards in Educational and Professional Testing

6.    URBAN:

 

A.        country-made

B.        pastoral

C.        provincial

D.        rural

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

7.    CHANGE:

 

A.       alter

B.       church

C.        complete

D.       decide

E.        agree

 

8.    VIRTUE:

 

A.       relationship

B.       marriage

C.        prosperity

D.       happiness

E.        goodness

 

Read the passage to answer question 9-10

 

In the late seventeenth century, a transformation began that would make coffee one of the most popular drinks in Europe. The coffeehouse-meeting place of bankers, dissidents, artists, merchants, poets, wits, and rogues was in some ways the cradle of modern Europe. Coffee would change, in less than a century, from the drink of a few princes and a few paupers to the chief social beverage of the rising middle class.

 

9.    The word “transformation” is closest in meaning to:

 

A.       trend

B.       event

C.        change

D.       custom

 

10. The word “rogues refers to a type of:

 

A.       beverage

B.       person

C.        book

D.       coffee

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER ASSISTANT DIRECTOR (General Cadre)                                                        3



Building Standards in Educational and Professional Testing

ANALYTICAL REASONING

 

Questions 11-14

 

An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of an arts review. The only articles available for publication are theater articles F, G, H and J, and dance articles K, L, M and O.

 

At least three of the five published articles must be dance articles. If J is chosen, then M cannot be.

If F is chosen, then J must also be chosen.

 

11. If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?

 

A.       F

B.       G

C.        H

D.       J

E.        K

 

12. How many acceptable groupings of articles include J?

 

A.       One

B.       Two

C.        Three

D.       Four

E.        five

 

13. The choice of which article makes only one group of articles acceptable?

 

A.       F

B.       G

C.        J

D.       L

E.        M

 

14. If G is chosen for the issue, which of the following must be true?

 

A.       J is not chosen

B.       Exactly three dance articles are chosen

C.        H is not chosen

D.       All four of the dance articles are chosen

E.        F is not chosen

 

Questions 15-18

 

A new kind of lock is opened by pushing symbols in sequence on a keyboard. The sequence is called combination. All acceptable combinations must consist of exactly five symbols four letters and of single-digit number. Acceptable combinations must also conform to the following rules:

 

The number must be either the second or third symbol in the combination. SAMPLE PAPER ASSISTANT DIRECTOR (General Cadre)                                                                                              4



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

The fourth and fifth symbols in the combination must not be the same. If the third symbol is a number, then the fifth must be either B or D.

If the third symbol is a letter, then there must be no Fs or Gs in the combination.

The first symbol must be a letter closer to the beginning of the alphabet

than any other symbol in the combination.

 

15. Which of the following sequences of symbols is an acceptable combination?

 

A.       E, R, 2, X, B

B.       F, 6, T, T, Y

C.        B, W, 4, G, G

D.       C, 7, M, Q, D

E.        A, X, L,3, P

 

16. Which of the following could possibly be the first symbol in an acceptable sequence?

 

A.       F

B.       7

C.        Y

D.       3

E.        E

 

17. A combination whose first symbol is B and whose fourth symbol is G could have which of the following as its second, third, and fifth symbols, respectively?

 

A.       J, 6, D

B.       A, 9, T

C.        9, Z, X

D.       3, H, G

E.        M, 4, S

 

18. The combination C, Q, 8, P, F can be made acceptable by doing which of the following?

 

A.       replacing the F with a B

B.       reversing the C and the P

C.        reversing the Q and the 8

D.       replacing the F with a D

E.        replacing the C with an A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a SAMPLE PAPER ASSISTANT DIRECTOR (General Cadre)                                                                                              5



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

traveler is to stay for more than seven days, however, a special visa is required.

 

19. If the statements above are true, which of the following must also be true?

 

A.       A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have a special visa

B.       Many travelers who stay in the Republic do not need visas

C.        Some travelers who stay in the Republic for more than seven days do not have the appropriate visas

D.       Travelers who stay less than seven days in the Republic do not need visas

E.        Travelers who merely pass through the Republic while en route

to other destinations do not need visas

 

Despite a steady stream of pessimistic forecasts, our economy continues to grow and prosper. Over the last 15 years the service sector of our economy has greatly expanded. Last year alone, 500,000 Pakistanis found employment in the service sector. In the face of evidence such as this, one cannot argue that our economy is wilting.

 

20. Which of the following, if true, would most seriously undermine the conclusion drawn above?

 

A.       Many Pakistanis who took jobs in the service sector last year were also offered jobs in other sectors of the economy

B.       Most of the job growth in the service sector can be attributed to people forced out of the declining manufacturing sector

C.        Pakistani society has developed many programs that greatly

offset the consequences of a sluggish economy

D.       Forty years ago the Pakistani economy experienced a period of prosperity far greater than that of today

E.        The importance of the service sector in determining the well-

being of the overall Pakistani economy has decreased some- what in the past ten years

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER ASSISTANT DIRECTOR (General Cadre)                                                        6



Building Standards in Educational and Professional Testing

QUANTITATIVE

21.18 ÷ 0.04 =?

 

A.

4.5

B.

45

C.

450

D.

4,500

E.

45,000

 

22. What is 0.1 percent expressed as a decimal?

 

A.

0.001

B.

0.01

C.

0.1

D.

1

E.

10.0

 

23. Evaluate 3a2 2b , if a = -3, and b = -1.

 

A.

-29

B.

29

C.

-25

D.

25

E.

83


24. A coat is on sale for Rs.120 after a discount of 20 percent. Find the original price.

 

A.       Rs.96

B.       Rs.144

C.        Rs.150

D.       Rs.180

E.        Rs.140

 

 

25.     30 is closest to:

 

A.

5

B.

5.4

C.

5.5

D.

5.6

E.

5.7

 

26. Bilal’s weekly salary increased from Rs.175 to Rs.201.25. Find the percent of increase?

 

A.       1.15 percent

B.       1.5 percent

C.        8.7 percent

D.       87 percent

E.        15 percent

SAMPLE PAPER ASSISTANT DIRECTOR (General Cadre)                                                        7



27. (4)2 3(4) =

 

A.

-4

B.

52

C.

-52

D.

192

E.

28

 

28.A boy takes 3 minutes to read a story of 315 words. How many minutes will it take him to read a story of 945 words at the same rate?

 

A.

2

B.

8

C.

6

D.

3

E.

9

 

29. What percent of 25 is  25 ?

 

A.       20%

B.       25%

C.        33 1 %

3

D.       50%

E.        75%

 

30. (2.3 × 103) + (2.3 × 102) + (2.3 × 10) = ?

 

A.

255,300

B.

25,530

C.

2,553

D.

255.3

E.

25.53




COMPUTERS

 

31. What does the ‘undo option do in MS Word?

 

A.       Repeat your last action

B.       Change you text size

C.        Insert an image

D.       Delete the document

 

32. Which of the following are examples of functions in MS EXCEL?

 

A.       Sum

B.       Average

C.        Max

D.       Min

E.        All of the above

 

33. What is true about an animation into a slide?

 

A.       It makes slides more interactive

B.       Animations are available by default in every slide

C.        Using custom animation we can only delete the default animation

D.       All of the above

 

34. What is meant by ALU?

 

A.       Arranged Logic Unit

B.       Arithmetic Logic Unit

C.        Arithmetic Logarithmic Unit

D.       None of the above



Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

D

3

B

4

D

5

A

6

D

7

A

8

E

9

C

10

B

11

E

12

C

13

A

14

E

15

D

16

E

17

A

18

D

19

A

20

B

21

C

22

A

23

B

24

C

25

C

26

E

27

E

28

E

29

A

30

C

31

A

32

E

33

A

34

B

 

Show Buttons
Hide Buttons