Sample Paper ESE (Science-Math) (Paper B)

[et_pb_section transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”][et_pb_column type=”4_4″ disabled=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” admin_label=”Text” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off”]

Download Sample Paper Elementary School Educator (Science-Math) BPS-9

 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on”][et_pb_column type=”4_4″ parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#000000″ border_width=”7px”]


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER ESE (SCIENCE-MATH)

(PAPER B)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    1



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

ENGLISH

 

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to E) below each.

 

1.    The training session has been changed from 8:30                9:00.

 

A.       at

B.       to

C.        in

D.       by

E.        and

 

Five options (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

2.    DOLPHIN: MAMMAL::

 

A.       larva: insect

B.       penguin: bird

C.        sonnet: stanza

D.       computer: keyboard

E.        peninsula: island

 

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

3.    REVENGE:

 

A.       vengeance

B.       retribution

C.        pardon

D.       payback

E.        reprisal

 

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

 

4.    Najma is washing her clothes.

 

A.       Her clothes are being washed by Najma

B.       Her clothes were being washed by Najma

C.        Her clothes has been washed by Najma

D.       Her clothes is being washed by Najma

E.        Her clothes had been washed by Najma

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    2



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

 

5.    Salma said, Knowledge is power.

 

A.       Salma said that knowledge was power

B.       Salma said that knowledge had power

C.        Salma said that knowledge is power

D.       Salma announced about power of knowledge

E.        Salam exclaimed that knowledge was power

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

6.    VICTORY:

 

A.       progress

B.       success

C.        defeat

D.       fortune

E.        overcome

 

Read the passage to answer questions 78

 

Among the chief sources of education available to Tahir was a quiet garden adjoining his family house. Here he used to spend much of his time, absorbing the peace and beauty of nature. It was through this early contact with nature that he acquired that serenity of mood that distinguished him all his life. It was in this garden too that he came to understand that the principle of harmony was at work throughout the Universe. At the same time, he formed the habit of observing and reflecting on things.

 

7.    How did Tahir spend much of his time in the garden adjoining his family house?

 

A.       reading literary books

B.       plucking flowers and enjoying their fragrance

C.        enjoying natural peace and beauty

D.       sleeping in natural air and thinking in poetry

E.        playing with the neighbors kids

 

8.    How did the garden near Tahir‟s house serve him?

 

A.       as a means of peace

B.       as a means of education

C.        as a source of entertainment

D.       as a source of social activity

E.        a good passing time to relax in natural beauty

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    3


Building Standards in Educational and Professional Testing

MATH


 

2

9.    If Rs.160 is

5


 

percent of the value of a house, the worth of the house is:



A.       Rs.25000

B.       Rs.400

C.      Rs.40,000 D.         Rs.4000

E.      Rs.5500

 

10. If A and B are any two sets then(A Ç B) means:

 

A.       Common elements of set A and set B

B.       All elements of set A and set B

C.        Elements of set A only

D.       Elements of set B only

E.        Null set

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    4



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

IT SKILLS

 

11. You have computerized your office. What Software will you suggest to Account Department for Calculating monthly salary and other expenditures?

 

A.       Oracle

B.       Sql Server

C.        Microsoft Excel

D.       Microsoft Access

E.        Power point

 

12. In internet explorer, the function key F5 is used to:

 

A.       Close the browser

B.       Refresh the browser

C.        Go to the history of the browser

D.       Minimize the browser

E.        Maximize the browser

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    5



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

PEDAGOGY

 

13. In a lecture a teacher should present the students with examples of:

 

A.       foreign cultures

B.       familiar daily life experiences

C.        imaginary scenarios

D.       unfamiliar objects and ideas

E.        remote areas

 

14. In Testing, Feedback to Students‟ refers to:

 

A.       Help students in studies

B.       Help students in preparing for examination

C.        Let students know about testpattern

D.       Do not let students know about testresult

E.        Let students know about testresults

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    6



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

SCIENCE

 

15. The drooping of leaves and green tender stem due to excessive evaporation is called:

 

A.       Grafting

B.       Transpiration

C.        Wilting

D.       Photosynthesis

E.        Pollination

 

16. The collision among gas molecules is necessary for their:

 

A.       Diffusion

B.       Effusion

C.        Liquefaction

D.       Solidification

E.        Ideal behaviour

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    7



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

SOCIAL STUDIES / ISLAMIYAT

 

17. QuaideAzam died on                      .

 

A.       11th September 1948

B.       9th September 1948

C.        7th September 1948

D.       2nd September 1948

E.        1st September 1948

 

18. Siddique was the title of:

 

A.       Hazrat Abu Bakar (R.A)

B.       Hazrat Umer (R.A)

C.        Hazrat Usman (R.A)

D.       Hazrat Ali (R.A)

E.        Hazrat Hamza (R.A)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER B                                                                                                                                                    8



CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

 

19. Which of the following Pakistani women was appointed as SAARC guided Ambassador for HIV Aids on February 21 2013?

 

A.       Sharmeen Obaid Chinoy

B.       Malala Yousaf Zai

C.        Shereen Mizari

D.       Hina Rabbani Khar

E.        Firdous Ashiq Awan 20.Athens is the new name of:

A.       Greece

B.       Athinai

C.        Cyprus

D.       Rome

E.        Germany


 

ANSWER KEY

 

Q #.

Right Choice

1

B

2

B

3

C

4

A

5

C

6

B

7

C

8

B

9

C

10

A

11

C

12

B

13

B

14

E

15

C

16

A

17

A

18

A

19

A

20

B

21

C

22

E

23

B

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Show Buttons
Hide Buttons