Sample Paper HST General Test

[et_pb_section transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”][et_pb_column type=”4_4″ disabled=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” admin_label=”Text” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off”]

Download Sample Paper HST General Test

 

 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on”][et_pb_column type=”4_4″ parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#000000″ border_width=”8px”]


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER HST GENERAL TEST



PAPER DIVISION HST GENERAL TEST

 

 

1

URDU

13 %

2

SINDHI

13 %

3

ENGLISH

13 %

4

SOCIOLOGY

13 %

5

EDUCATION

13 %

6

CIVICS

13 %

7

PAKISTAN STUDIES

12 %

8

PEDAGOGICAL SKILLS

10 %

 

 

 

Total

 

 

100 %


 


 

 

 

اتلاہک ايک هو ےہ اتڑوج ںيم سپآ


URDU

 

وک ںولمج ود اي ںوظفل ود فرح وج               .1

۔ےہ


 

بکرم .A

فطع فرح .B

مسا .C

ہفرعم مسا .D

 

۔ےہ رعش اک سک ہي        .2


نآ


یئن،ناش یئن یک نموم ےہ ہظحل رہ



ناہرب یک ﷲ،ںيم رادرک،ںيم راتفگ

 

بلاغ  .A یلاح .B یلع ريما .C

لابقا ہملاع .D

 

۔ےہ اتاج ايک لامعتسا ہغيص اسنوک ےيئليک رن رادناج                  .3

 

ثينات .A ثنوئم .B ريکذت .C دحاو   .D

 

۔ںيہ ےسنوک تابکرم فدارتم ےس ںيم ليذ ہجردنم                       .4

 

زارف و بيشن،لامجو نسح،مرگودرس،لاابو دنلب

 

لامجو نسح ،لاابودنلب  .A زارف و بيشن ،مرگودرس .B مرگودرس ،لااب و دنلب .C

زارف و بيشن ،لامج و نسح .D



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

ENGLISH

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

5.    He was very polite                   me.

 

A.       to

B.       with

C.        on

D.       for

 

6.    He                  in Karachi when I last saw him.

 

A.       will be living

B.       was living

C.        lives

D.       will live

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

7.    SIMULATED:

 

A.       real

B.       contrived

C.        unassuming

D.       false

 

8.    BENEFIT:

 

A.       help

B.       favor

C.        avail

D.       harm

 

Identify the word or phrase that needs to be changed for the sentence to be correct:

 

9.    Yesterday one of the teacher was called by the principal.

A                                        B                  C                      D

 

10. Ali finds it difficult to put his idea into words.

A             B            C                         D

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper HST GENERAL TEST                                                                                                           4



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

11.DESPAIR:

 

A.       dejection

B.       confidence

C.        encouragement

D.       expectation 12.LOVELY:

A.       beautiful

B.       simple

C.        modern

D.       proud

 

Read the passage to answer the question 13-14

 

It is important that we should develop an attitude of objective and clear thinking in the study of science. It will open and enlarge our minds which are the very soul of science. Experiments and research work have brought about great advancement in science. Therefore, we must realize that science is a creative activity.

 

13. Objective and clear thinking make the study of science:

 

A.       Easier

B.       Difficult

C.        Fruitful

D.       Enjoyable

 

14. Experiments and research work are:

 

A.       Different

B.       Related

C.        Unrelated

D.       Opposite

 

 

 

 

Sample Paper HST GENERAL TEST                                                                                                           5



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

SOCIOLOGY

 

15. high density population alongwith facilities like electricity, gas, telephone, roads etc show::

 

A.       rural society

B.       urban society

C.        nomadic society

D.       ancestral society

 

16. Any society, which is politically independent, is called:

 

A.       Society

B.       Nation

C.        Tribe

D.       Family

 

 

 

 

 

Sample Paper HST GENERAL TEST                                                                                                           6



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

EDUCATION

 

17. Epistemology is the branch of philosophy deals with:

 

A.       Values

B.       Money

C.        Knowledge

D.       Customer

 

18.                    mean the characteristics one gets from the parents or grand parents.

 

A.       Growth

B.       Development

C.        Heredity

D.       Similarity

 

 

 

Sample Paper HST GENERAL TEST                                                                                                           7



Building Standards in Educational and Professional Testing

CIVICS

19. The United Nation was founded in:

 

A.

1941

B.

1947

C.

1946

D.

1945

 

20. the main and primary function of the united nations is to:

 

A.       maintain poverty

B.       maintain world peace

C.        enhance food production

D.       control diseases

 

 

 

 

Sample Paper HST GENERAL TEST                                                                                                           8



Building Standards in Educational and Professional Testing

PAKISTAN STUDIES

21. Objective resolution was passed in:

 

A.

1947

B.

1948

C.

1949

D.

1950

 

22. Pakistan is not a member of                    .

 

A.       UN (United Nations)

B.       NAM (Non aligned Movement )

C.        OIC (Organization of Islamic Countries)

D.       NATO (North Atlantic Treaty Organization)

 

 

 

 

 

Sample Paper HST GENERAL TEST                                                                                                           9



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

PEDAGOGICAL SKILLS

 

23. All students have strengths and through               teachers can utilize their strengths to enhance learning.

 

A.       punishment

B.       fine

C.        better interpersonal skills

D.       discouragement

 

24. All children get equal chances of learning if:

 

A.       Teaching strategies are kept same

B.       Teaching strategies are varied

C.        Teaching strategies are very rigid

D.       Both A & C

 

 

 

Sample Paper HST GENERAL TEST                                                                                                         10



ANSWER KEY

 

 

Q #.

Right Choice

1

B

2

D

3

C

4

A

5

A

6

B

7

A

8

D

9

B

10

E

11

A

12

A

13

C

14

B

15

B

16

B

17

C

18

C

19

D

20

B

21

C

22

D

23

C

24

B

25

C

26

A

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Show Buttons
Hide Buttons