Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper

ICT, COMPUTER SCIENCE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper ICT/Computer Sciences                                                                                                1



Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D/E) below each.

 

1.    Despite the              of the materials with which Tahira had worked, many of her glass masterpieces have survived for more than seventy years.

 

A.       beauty

B.       translucence

C.        abundance

D.       majesty

E.        fragility

 

2.    Although similar to mice in many physical characteristics, voles may be

                 mice by the shortness of their tails.

 

A.       distinguished from

B.       classified with

C.        related to

D.       categorized as

E.        enumerated with

 

3.    Hamid viewed Maria to be               ; she seemed to be against any position regardless of its merits.

 

A.       heretical

B.       disobedient

C.        contrary

D.       inattentive

E.        harried

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

4.    POISON: TOXIC::

 

A.       mixture: soluble

B.       sugar: sweet

C.        medicine: prescribed

D.       milk: bottled

E.        solid: liquid

 

5.    PASSIVE : ACTIVE::

 

A.       resist : beaten

B.       mope : gloomy

C.        grow : small

D.       hassle : obnoxious

E.        accept : questioning

Sample Paper ICT/Computer Sciences                                                                                                2



Building Standards in Educational and Professional Testing

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

6.    MIRACLE:

 

A.       usualness

B.       wonder

C.        marvel

D.       sensation

 

7.    MONOTHEIST:

 

A.       psychologist

B.       analyst

C.        polytheist

D.       physicist

 

Read the passage to answer question 8-10

 

Young people must be educated in modern science, its methods and its mental attitudes. Without this education they will find the modern world utterly incomprehensible. But they cannot be good citizens of the world, or of their own national state, unless they are intellectually and imaginatively aware of the values which underlie human beliefs, motives and conduct. In this troubled period of human history, religion and the humanities are as vital as science to the education of good members of a good society.

 

8.    “Incomprehensible” can best be replaced by

 

A.       understandable

B.       explicable

C.        reasonable

D.       beyond your understanding

 

9.    “Troubled period of human history” refers to

 

A.       primitive times

B.       modern times

C.        good times

D.       bad times

 

10. The discussion of valuesin the passage serves primarily to illustrate the importance of education of

 

A.       modern sciences

B.       religion or humanities

C.        religion and humanities

D.       modern sciences along with religion and humanities

 

 

 

 

 

Sample Paper ICT/Computer Sciences                                                                                                3



Building Standards in Educational and Professional Testing

ANALYTICAL REASONING

 

Questions 11-15

 

A map representing countries R, S, W, X, Y and Z is to be drawn. Adjacent countries cannot be the same color on the map.

The only countries adjacent to each other are as follows: R, S, X and Y are each adjacent to W.

X is adjacent to Y.

R and S are each adjacent to Z.

 

11. Which of the following is a pair of countries that must be different in color from each other?

 

A.       R and X

B.       S and X

C.        S and Z

D.       X and Z

E.        Y and Z

 

12. If X is the same color as Z, then it must be true that

 

A.       R is the same color as Y

B.       S is the same color as X

C.        X is the same color as Y

D.       S is a different color from any other country

E.        W is a different color from any other country

 

13. Which of the following is a pair of countries that can be the same color as each other?

 

A.       R and S

B.       S and W

C.        W and X

D.       W and Y

E.        X and Y

 

14. Which of the following countries can be the same color as W?

 

A.       R

B.       S

C.        X

D.       Y

E.        Z

 

15. If the fewest possible colors are used and one of the countries is the only one of a certain color, that country could be:

 

A.       W, but not any of the other countries

B.       Z, but not any of the other countries

C.        R or S, but not any of the other countries

D.       W or X or Y, but not any of the other countries

E.        W or Y or Z, but not any of the other countries

Sample Paper ICT/Computer Sciences                                                                                                4



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

The football coach at Government College, Faisalabad noticed that some of his players were frequently late to morning football practices and seemed somewhat lethargic after they did arrive. He directed his assistant coach to look into the matter. The assistant coach reported back that most of the late and less active players belonged to fraternities on campus which were renowned for their frequent and late-night parties. The head coach then prohibited all of his football players from being members of fraternities. He reported that this would ensure that his players would get to practice on time and that they would have more productive practice sessions.

 

16. The head coach’s reasoning is not sound because he fails to establish which one of the following?

 

A.       He fails to establish a system to monitor his players fraternity membership and to impose penalties for those who do not follow his new rule.

B.       He fails to establish that his players are physically big and strong enough to be successful football players.

C.        He fails to establish that his new policy will ensure that at least some of his football players will go to bed at a more reasonable

hour.

D.       He fails to establish that his best football players did not belong to fraternities anyway.

E.        He fails to establish that the success of them fraternity system will not suffer if the football players are precluded from

becoming members.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper ICT/Computer Sciences                                                                                                5


Building Standards in Educational and Professional Testing

QUANTITATIVE


 

1

17.

2


 

of 20 is the same as


 

1

of:

4



A.       5

B.       10

C.        40

D.       60

E.        80

 

18.340.292 ÷ 48.2=?

 

A.

706

B.

76

C.

70.6

D.

7.6

E.

7.06


19. In a certain pet show there are 24 parrots and 9 cats. What is the ratio of cats to parrots at this pet show?

 

A.       1:4

B.       1:3

C.        3:8

D.       2:3

E.        3:4

 

20. If x = –18, y = 3, and z = 2, then x – y + z equals:

 

A.

3

B.

-3

C.

-23

D.

-52

E.

-56


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper ICT/Computer Sciences                                                                                                6



GENERAL KNOWLEDGE

 

21. International women’s day is            _.

 

A.       5th April

B.       4th May

C.        3rd June

D.       8th march

 

22. Following the 3rd India Pakistan war over Kashmir in 1971, when both countries signed Simla accord?

 

A.       July 1973

B.       July 1972

C.        July 1971

D.       July 1974

 

23. Pakistan is not the signatory of                 .

 

A.       Non-Proliferation Treaty

B.       Chemical weapons convention

C.        Biological

D.       None of the above

 

24.2008 ICC (Cricket) champion’s trophy will be held in                    .

 

A.       Pakistan

B.       India

C.        Australia

D.       South Africa



SUBJECT

 

25. Which layer is responsible for converting data packets from the Data Link Layer into electrical signals?

 

A.       physical

B.       data link

C.        presentation

D.       network

 

26. What is the default port of http?

 

A.

8080

B.

23

C.

21

D.

25

E.

80


27. Which of the following statements best describes a view in MS SQL Server 2000?

 

A.       A table stored on physical memory whose contents are derived from a query

B.       A definition of what data should be extracted from a table or tables

C.        A normal table except that it can be partitioned

D.       The way a table is shown is SQL Server

 

28. What does the precedence of an operator determine, in C?

 

A.       Which operator is most important

B.       Which operator is faster

C.        Which operator is used first

D.       Which operator operates on the largest numbers

E.        None of the above

 

29. In XML, Get time zone offset ( ) method does what?

 

A.       Returns current time

B.       Returns time difference of local time with GMT

C.        Adds local time with GMT

D.       Returns a null string



Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

E

2

A

3

C

4

B

5

E

6

A

7

C

8

D

9

B

10

D

11

C

12

E

13

A

14

E

15

D

16

C

17

C

18

E

19

C

20

C

21

D

22

B

23

A

24

A

25

A

26

E

27

C

28

C

29

B