Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper

SUB ENGINEER (CIVIL)

LDA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SUB ENGINEER (CIVIL) LDA                                                                                       1



Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

1.    Earthquakes cause vibrations to pass              around the earth in wave form.

 

A.       through

B.       through the

C.        through an

D.       through and

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

2.    MAN: ROBOT::

 

A.       original: counterfeit

B.       true: sham

C.        brain: computer

D.       object: image

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

3.    DILIGENT:

 

A.       lazy

B.       shirk

C.        avoid

D.       devoid

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

4.    UTOPIAN:

 

A.       Perfect

B.       Idealistic

C.        Fanciful

D.       Realistic

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SUB ENGINEER (CIVIL) LDA                                                                                       2



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

Read the passage to answer questions 5-6

 

The vast multitude of stars are wandering about in space. A few form groups which journey in company, but the majority are solitary travelers. And they travel through a universe so spacious that it is an event of almost unimaginable rarity for a star to come anywhere near to another star. For the most part each voyages in splendid isolation, like a ship on an empty ocean. In a scale model in which the stars are ships, the average ship will be well over a million miles from its nearest neighbor, whence it is easy to understand why a ship seldom finds another within hailing distance.

 

5.    Which of the following is incorrect according to the passage?

 

A.       Most of the stars travel in isolation

B.       The universe is very large

C.        A star very frequently comes near to another one

D.       A star very rarely comes near to another one

E.        Some stars travel in groups

 

6.    In the passage the ship” symbolizes:

 

A.       space

B.       traveler

C.        universe

D.       ocean

E.        star

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SUB ENGINEER (CIVIL) LDA                                                                                       3



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

ANALYTICAL REASONING

 

Questions 7-10

An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of an arts review. The only articles available for publication are theater articles F, G, H and J, and dance articles K, L, M and O.

 

At least three of the five published articles must be dance articles. If J is chosen, then M cannot be.

If F is chosen, then J must also be chosen.

7.    If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?

A.       F

B.       G

C.        H

D.       J

E.        K

8.    How many acceptable groupings of articles include J?

A.       One

B.       Two

C.        Three

D.       Four

E.        Five

9.    The choice of which article makes only one group of articles acceptable?

A.       F

B.       G

C.        J

D.       L

E.        M

10. If G is chosen for the issue, which of the following must be true?

A.       J is not chosen

B.       Exactly three dance articles are chosen

C.        H is not chosen

D.       All four of the dance articles are chosen

E.        F is not chosen

Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a traveler is to stay for more than seven days, however, a special visa is required.

11. If the statements above are true, which of the following must also be true?

A.       A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have a special visa

                          B.       Many travelers who stay in the Republic do not need visas

C.        Some travelers who stay in the Republic for more than seven days do not have the appropriate visas

D.       Travelers who stay less than seven days in the Republic do not need visas

E.        Travelers who merely pass through the Republic while this route to other destinations do not need visas

 

 

Sample Paper SUB ENGINEER (CIVIL) LDA                                                                                       4



Building Standards in Educational and Professional Testing

QUANTITATIVE

12.18 ÷ 0.04 =?

 

A.

4.5

B.

45

C.

450

D.

4,500

E.

45,000

 

13. What is 0.1 percent expressed as a decimal?

 

A.

0.001

B.

0.01

C.

0.1

D.

1

E.

10.0

14.     30 is closest to:

 

A.

5

B.

5.4

C.

5.5

D.

5.6

E.

5.7


15. (4)2 3(4) = ?

 

A.

-4

B.

52

C.

-52

D.

192

E.

28


16.A boy takes 3 minutes to read a story of 315 words. How many minutes will it take him to read a story of 945 words at the same rate?

 

A.

2

B.

8

C.

6

D.

3

E.

9


17. (2.3 × 103) + (2.3 × 102) + (2.3 × 10) = ?

 

A.

255,300

B.

25,530

C.

2,553

D.

255.3

E.

25.53

 

Sample Paper SUB ENGINEER (CIVIL) LDA                                                                                       5



COMPUTERS

 

18.A  mputer can be defined as an electronic device that can (choose the most precise definition):

 

A.       Carry out arithmetic operation

B.       Carry out logical operation

C.        Do complicated calculation

D.       Accept and process data by implementing sequentially a set of stored instructions

 

19. Raw data is processed by the computer into:

 

A.       Number sheets

B.       Updates

C.        Paragraphs

D.       Information

 

20. Loading of operating system in a personal computer is called:

 

A.       Booting

B.       Prompting

C.        Interrupting

D.       Paging



SUBJECT

 

21. The convective type rainfall is caused by:

 

A.       thermal or orthographic convection

B.       sudden pressure drop

C.        gradual pressure drop

D.       None of the above

 

22. Quenching of steel is not possible in:

 

A.       tap water

B.       furred or liquid salts

C.        oil

D.       liquid nitrogen

 

23. All of the following are examples of ceramic materials EXCEPT:

 

A.       Bakelite

B.       aluminum oxide

C.        magnesium oxide

D.       soda-lime glass

E.        clay



Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

D

2

C

3

A

4

B

5

C

6

E

7

E

8

C

9

A

10

E

11

A

12

C

13

A

14

C

15

E

16

E

17

C

18

D

19

D

20

A

21

A

22

D

23

A


Show Buttons
Hide Buttons