Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper LGES

 

 

MATHEMATICS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper LGES MATHEMATICS                                                                                                         1



Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

1.   Almost everyone has trouble                 at one time or another.

 

A.       sleeping

B.       for sleeping

C.        sleep

D.       slept

 

2.    Ali always seeks              wealth.

 

A.       from

B.       with

C.        to

D.       for

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

3.    PAGE: BOOK::

 

A.       sailors: crew

B.       petal: flower

C.        leaf: stalk

D.       singers: chorus

 

4.    MIGHT: RIGHT::

 

A.       honesty: policy

B.       cleanliness: godliness

C.        work: worship

D.       serve: wait

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

5.    PARTICULAR:

 

A.       general

B.       widespread

C.        diffused

D.       common

 

 

 

 

 

Sample Paper LGES MATHEMATICS                                                                                                         2



Building Standards in Educational and Professional Testing

6.    URBAN:

 

A.        country-made

B.        pastoral

C.        provincial

D.        rural

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

7.    CHANGE:

 

A.       alter

B.       church

C.        complete

D.       decide

E.        agree

 

8.    VIRTUE:

 

A.       relationship

B.       marriage

C.        prosperity

D.       happiness

E.        goodness

 

Read the passage to answer question 9-10

 

In the late seventeenth century, a transformation began that would make coffee one of the most popular drinks in Europe. The coffeehouse-meeting place of bankers, dissidents, artists, merchants, poets, wits, and rogues was in some ways the cradle of modern Europe. Coffee would change, in less than a century, from the drink of a few princes and a few paupers to the chief social beverage of the rising middle class.

 

9.    The word “transformation” is closest in meaning to:

 

A.       trend

B.       event

C.        change

D.       custom

 

10. The word “rogues refers to a type of:

 

A.       beverage

B.       person

C.        book

D.       coffee

 

 

 

 

 

 

Sample Paper LGES MATHEMATICS                                                                                                         3



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

ANALYTICAL REASONING

 

Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a traveler is to stay for more than seven days, however, a special visa is required.

 

11. If the statements above are true, which of the following must also be true?

 

A.       A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have a special visa

B.       Many travelers who stay in the Republic do not need visas

C.        Some travelers who stay in the Republic for more than seven days do not have the appropriate visas

D.       Travelers who stay less than seven days in the Republic do not need visas

E.        Travelers who merely pass through the Republic while en route to other destinations do not need visas

 

Questions 12-15

 

An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of an arts review. The only articles available for publication are theater articles F, G, H and J, and dance articles K, L, M and O.

 

At least three of the five published articles must be dance articles. If J is chosen, then M cannot be.

If F is chosen, then J must also be chosen.

 

12. If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?

 

A.       F

B.       G

C.        H

D.       J

E.        K

 

13. How many acceptable groupings of articles include J?

 

A.       One

B.       Two

C.        Three

D.       Four

E.        five

 

14. The choice of which article makes only one group of articles acceptable?

 

A.       F

B.       G

C.        J

D.       L

E.        M

 

Sample Paper LGES MATHEMATICS                                                                                                         4



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

15. If G is chosen for the issue, which of the following must be true?

 

A.       J is not chosen

B.       Exactly three dance articles are chosen

C.        H is not chosen

D.       All four of the dance articles are chosen

E.        F is not chosen

 

 

 

 

Sample Paper LGES MATHEMATICS                                                                                                         5



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

COMPUTER

 

16. Print preview command is useful to have a look at the document before it goes to            .

 

A.       monitor

B.       printer

C.        scanner

D.       web cam

 

17. MS Excel files contain                     .

 

A.       sheets

B.       pages

C.        wallpapers

D.       slides

 

18.“Power Point Slide Layout refers to the                      .

 

A.       back ground image

B.       way things are arranged on a slide

C.        header and footer of slide

D.       color scheme of slide

 

19. How will you define Internet in the simplest way?

 

A.       very large network

B.       global network of networks

C.        network of computers in a city

D.       all of the above

 

 

Sample Paper LGES MATHEMATICS                                                                                                         6



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

PEDAGOGY

 

20. Which is first phase of memory?

 

A.       Retention

B.       Recall

C.        Recognition

D.       Learning

 

21. The easiest way to foster personal relationship with students is:

 

A.       Coming to class 5 to 10 minutes early

B.       Starting a dialogue

C.        Learning their names

D.       Giving them prizes

 

22. In strategies for classroom management, the purpose of a class culture is to make the members of the class feel                                            .

 

A.       Secure

B.       Afraid

C.        Over-confident

D.       Cultured

 

 

 

 

Sample Paper LGES MATHEMATICS                                                                                                         7



GENERAL KNOWLEDGE

 

23. Radar cannot determine:

 

A.       Size of object

B.       Speed of object

C.        Distance of object

D.       Direction of motion of object

 

24. Which of the following is not computer hardware?

 

A.       Mouse

B.       Keyboard

C.        Windows XP

D.       Screen

 

25. Usama bin Ladin is a citizen of:

 

A.       Afghanistan

B.       Libya

C.       Iraq

D.      Saudi Arabia


 

SUBJECT

 

26. For equation of line 2xy+5=0, what is the slope of the line?

 

A.

3

B.

5

C.

2/5

D.

5/2

E.

2

27. Find the vector of the length 5 and the direction opposite that of v

= [1,2,3]?

A.      [5,10,15]

B.       [ 5,10,15]


⎡   5

C.        


, 10 ,


15  


⎣   14      14


14


  5

D.       


, 10


15

,        


⎣   14      14


14


5      10

E.         14 ,


15  


⎣          14


14


 

28. If u, v, w represent sides of a triangle find z,


u= [2,3,4], v  = [ 1,3 1]and w


[1,6, z].


 

A.       Z=1

B.       Z=1

C.        Z=3

D.       Z= 2

E.        Z=3

 

29. There are 540 passengers on a plane. Half of them are above 40, one- third are in the age group of 20 to 40, and the rest are below 20 What fraction of all the passengers is below 20?

 

A.

1/4

B.

1/5

C.

1/6

D.

1/7

E.

1/8

30. The population of fish in a fish farm at time t months is given by the

21,250


function

 

beginning?


P(t) =                           . What was the population at the

1 + 24 x 2 0.36 t



A.

700

B.

750

C.

800

D.

850

E.

950



Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

D

3

B

4

D

5

A

6

D

7

A

8

E

9

C

10

B

11

A

12

E

13

C

14

A

15

E

16

B

17

A

18

B

19

B

20

D

21

C

22

A

23

A

24

C

25

D

26

E

27

D

28

E

29

C

30

D