Sample Paper Ministry of Health (A-level)

[et_pb_section transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”][et_pb_column type=”4_4″ disabled=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” admin_label=”Text” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off”]

Download Sample Paper Ministry of Health (A-level)

 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on”][et_pb_column type=”4_4″ parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#000000″ border_width=”10px”]


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper

Ministry of Health (A LEVEL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH (A LEVEL)                                                                         1



Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

1.    Sensory cells                  impulses by producing electrical signals.

 

A.       responding

B.       to respond

C.        respond to

D.       respond

 

2.    The first engine                heat to drive a machine was the steam engine.

 

A.       made use of

B.       to make use of

C.        of using

D.       of making use

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

3.    GENEROUS:

 

A.       kind

B.       liberal

C.        harsh

D.       relaxing

 

Identify the word or phrase that needs to be changed for the sentence to be correct:

 

4.    Ali finds it difficult to put his idea into words. No error .

A             B            C                         D                      E

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

5.    TREAD:

 

A.       dejection

B.       walk

C.        expectation

D.       hope

 

Read the passage to answer the question 6-7

 

It is important that we should develop an attitude of objective and clear thinking in the study of science. It will open and enlarge our minds which are the very soul of science. Experiments and research work have brought about great advancement in science. Therefore, we must realize that science is a creative activity.

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH (A LEVEL)                                                                         2



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

6.    Objective and clear thinking make the study of science

 

A.       easier

B.       difficult

C.        fruitful

D.       enjoyable

 

7.    Experiments and research work are

 

A.       different

B.       related

C.        unrelated

D.       opposite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH (A LEVEL)                                                                         3


Building Standards in Educational and Professional Testing

CHEMISTRY

8.    What volume of oxygen is required for the complete combustion of a


mixture of 5 cm 3 of CH

4


and 5 cm 3 of C

2


H 4 ?


 

3

A.       5 cm

3

B.       10 cm

3

C.        15 cm

3

D.       20 cm

3

E.        25 cm

 

9.    A gaseous organic compound, X, was burnt in an excess of oxygen. A

3


0.112 dm


sample of X, measured at S.T.P., produced 0.88 g of carbon



dioxide. How many carbon atoms are there in one molecule of X?

 

A.

1

B.

2

C.

3

D.

4

E.

8


10. Which value would be required to estimate the lattice energy for the hypothetical ionic compound MgH?

 

A.       the electron affinity of hydrogen

B.       the first ionization energy of hydrogen

C.        the magnesium-hydrogen bond energy

D.       the standard enthalpy change of formation of MgH 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH (A LEVEL)                                                                         4


PHYSICS

11. A racing car accelerates uniformly through three gears, changes with the following average speed:


20 ms1


for 2.0 s


40 ms 1 for 2.0 s

60 ms 1 for 6.0 s

What is the overall average speed of the car?


A.       12


ms 1


B.       13.3


ms 1



C.

40

D.

48

E.

37

 

 

ms 1

ms 1

ms 1

 

12. Which of the following statements is correct for a particle moving in a horizontal circle with constant angular velocity?

 

A.       The linear momentum is constant but the kinetic energy varies.

B.       The kinetic energy is constant but the linear momentum varies.

C.        Both kinetic energy and linear momentum are constant.

D.       Both speed and linear velocity are constant.

E.        Neither the linear momentum nor the kinetic energy is constant.

 

13. A generator produces 100 kW of power at a potential difference of 10 kV. The power is transmitted through cables of total resistance 5 Ω . How much power is dissipated in the cables?

 

A.       50 W

B.       250 W

C.        500 W

D.       1000 W

E.        50000 W



BIOLOGY

 

14. How does an enzyme increase the rate of a reaction?

 A.       By bringing the reacting molecules into precise orientation

B.       By increasing the rate of random collisions of the molecules

C.        By shifting the point of equilibrium of the reaction

D.       By supplying the energy required to start the reaction

15.The cell transmits impulses from the

A.       effector organ to the spinal cord

B.       receptor cells to the effector organ

C.        receptor cells to the spinal cord

D.       spinal cord to the effector organ

E.        spinal cord to the receptor cells

 

16. Which one of the following is the correct out line of the main events in photosynthesis?

 

A.       Oxygen reacts with a carbohydrate to produce water and carbon dioxide in the presence of light

B.       Light joins carbon dioxide to an acceptor compound which is then reduced by hydrogen obtained from water

C.        Light splits water and the resulting hydroxyl group combines with a compound which has incorporated carbon dioxide

D.       Light splits carbon dioxide and the resulting carbon then combines with oxygen and hydrogen obtained from water

E.        Carbon dioxide combines with an acceptor compound and this is reduced by hydrogen split from water by light



Answer KEYS

 

 

Q #.

Right Choice

1

C

2

B

3

C

4

E

5

B

6

C

7

B

8

E

9

D

10

A

11

D

12

B

13

C

14

A

15

D

16

E


[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Show Buttons
Hide Buttons