Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper

Ministry of Health (F.Sc level)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH                                                                                                  1



Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

1.    Sensory cells                  impulses by producing electrical signals.

 

A.       responding

B.       to respond

C.        respond to

D.       respond

 

2.    The first engine                heat to drive a machine was the steam engine.

 

A.       made use of

B.       to make use of

C.        of using

D.       of making use

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

3.    GENEROUS:

 

A.       kind

B.       liberal

C.        harsh

D.       relaxing

 

Identify the word or phrase that needs to be changed for the sentence to be correct:

 

4.    Ali finds it difficult to put his idea into words. No error .

A             B            C                         D                      E

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

5.    TREAD:

 

A.       dejection

B.       walk

C.        expectation

D.       hope

 

Read the passage to answer the question 6-7

 

It is important that we should develop an attitude of objective and clear thinking in the study of science. It will open and enlarge our minds which are the very soul of science. Experiments and research work have brought about great advancement in science. Therefore, we must realize that science is a creative activity.

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH                                                                                                  2



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

6.    Objective and clear thinking make the study of science

 

A.       easier

B.       difficult

C.        fruitful

D.       enjoyable

 

7.    Experiments and research work are

 

A.       different

B.       related

C.        unrelated

D.       opposite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH                                                                                                  3



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

CHEMISTRY

 

8.    The rate of a chemical reaction is:

 

A.       determined from a balanced chemical equation

B.       the change in concentration of products and reactants in a certain amount of time

C.        not possible to determine experimentally

D.       expressed in units of time

 

9.    An alkene with 16 carbons has a molecular formula of:

 

A.        C   H

16   16

C   H

B.            16   34

C   H

C.            16  8

C   H

D.           16   32

 

10. In 80 grams of NaOH, there are:

 

A.       2 moles of NaOH

B.       1 mole of NaOH

C.        3 moles of NaOH

D.       0.5 moles of NaOH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER MINISTRY OF HEALTH                                                                                                  4



PHYSICS

 

11. As the temperature of a solid increases, its specific heat:

 

A.       increases

B.       decreases

C.        increases, then decreases

D.       decreases, then increases

E.        remains the same

 

12. If a vibrating body is to be in resonance with another body, it must:

 

A.       be of the same material as the other body

B.       vibrate with the greatest possible amplitude

C.        have a natural frequency close to the natural frequency of the other body

D.       vibrate faster than usual

E.        vibrate more slowly than usual

 

13. A particle performs simple harmonic motion of amplitude 0.020 m and frequency 2.5 Hz. What is its maximum speed?

 

A.     0.008 ms1

B.     0.050 ms1

C.      0.125 ms1

D.     0.157 ms1

E.      0.314 ms1



BIOLOGY

14. Genotype ratio of Mendel’s Law of independent assortment is: A.      3 : 1

B.     1 : 2 : 1

C.      9 : 3 : 3 : 1

D.     None of the above 15.Molds and yeast are classified as

A.       Rhodophytes

B.       Bryophytes

C.        Fungi

D.       Ciliates

E.        Flagellates

 

16. Which is correctly associated?

 

A.       RNA: thymine

B.       DNA: uracil

C.        RNA: replication

D.       mRNA: picks up amino acids

E.        RNA: ribose sugars



Answer KEYS

 

 

Q #.

Right Choice

1

C

2

B

3

C

4

E

5

B

6

C

7

B

8

B

9

D

10

A

11

E

12

C

13

E

14

C

15

C

16

E

 

Show Buttons
Hide Buttons