Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper

MCB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper MCB                                                                                                                                                1



Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

1.    Ali always seeks              wealth.

 

A.       from

B.       with

C.        to

D.       for

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

2.    PAGE: BOOK::

 

A.       sailors: crew

B.       petal: flower

C.        leaf: stalk

D.       singers: chorus

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

3.    PARTICULAR:

 

A.       general

B.       widespread

C.        diffused

D.       common

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

4.    CHANGE:

 

A.       alter

B.       church

C.        complete

D.       decide

E.        agree

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper MCB                                                                                                                                                2



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Read the passage to answer questions 5-6

 

The vast multitude of stars are wandering about in space. A few form groups which journey in company, but the majority are solitary travelers. And they travel through a universe so spacious that it is an event of almost unimaginable rarity for a star to come anywhere near to another star. For the most part each voyages in splendid isolation, like a ship on an empty ocean. In a scale model in which the stars are ships, the average ship will be well over a million miles from its nearest neighbor, whence it is easy to understand why a ship seldom finds another within hailing distance.

 

5.    Which of the following is incorrect according to the passage?

 

A.       Most of the stars travel in isolation

B.       The universe is very large

C.        A star very frequently comes near to another one

D.       A star very rarely comes near to another one

E.        Some stars travel in groups

 

6.    In the passage the ship” symbolizes:

 

A.       space

B.       traveler

C.        universe

D.       ocean

E.        star

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper MCB                                                                                                                                                3



Building Standards in Educational and Professional Testing

MATHS

7.  18 ÷ 0.04 =?

 

A.

4.5

B.

45

C.

450

D.

4,500

E.

45,000

 

8.    What is 0.1 percent expressed as a decimal?

 

A.

0.001

B.

0.01

C.

0.1

D.

1

E.

10.0

9.        30 is closest to:

 

A.

5

B.

5.4

C.

5.5

D.

5.6

E.

5.7

 

10. (4)2 3(4) = ?

 

A.

-4

B.

52

C.

-52

D.

192

E.

28

 

11.A boy takes 3 minutes to read a story of 315 words. How many minutes will it take him to read a story of 945 words at the same rate?

 

A.

2

B.

8

C.

6

D.

3

E.

9

 

12. (2.3 × 103) + (2.3 × 102) + (2.3 × 10) = ?

 

A.

255,300

B.

25,530

C.

2,553

D.

255.3

E.

25.53

 

Sample Paper MCB                                                                                                                                                4



GENERAL KNOWLEDGE/CURRENT AFFAIRS

 

13. Radar cannot determine:

 

A.       Size of object

B.       Speed of object

C.        Distance of object

D.       Direction of motion of object

 

14. Which of the following is not computer hardware?

 

A.       Mouse

B.       Keyboard

C.        Windows XP

D.       Screen

 

15. Usama bin Ladin was a citizen of:

 

A.       Afghanistan

B.       Libya

C.       Iraq

D.      Saudi Arabia

 

16. Who is the present Chief Justice of Pakistan?

 

A.       Irshad Hasan Khan

B.       Nazim Hussain Siddique

C.        Iftikhar Mohammad Chaudhry

D.       Sheikh Riaz Ahmad 17.Who is the President of USA?

A.       Barack Obama

B.       Condoleezza Rice

C.        Nancy Reagan

D.       Hillary Clinton



IQ

 

18.If BOOK = 43 and PEN = 35, COPY =?

 

A.

48

B.

60

C.

59

D.

79

 

19.If 4 X 5 = 1620, 3 X 8 = 924 then 7 X 6 =?

 

A.

1740

B.

1880

C.

4949

D.

4942

 

20. October is to August as tomorrow is to                 .

 

A.       Day after tomorrow

B.       Yesterday

C.        Today

D.       None of the above

 

21. A father is 5 times as old as his son. In 18 years, the father will be twice as old as his son. How old is the father at present?

 

A.       20 years

B.       30 years

C.        50 years

D.       40 years



Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

D

2

B

3

C

4

A

5

C

6

E

7

C

8

A

9

C

10

E

11

E

12

C

13

A

14

C

15

D

16

C

17

A

18

C

19

D

20

B

21

B