Download Sample Paper NAT IIP

 

 

 

 

 

 


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper

NAT IIP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       1



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

1.    Ocean currents play a              role in setting long-term climate                .

A.       vital date

B.       important variations

C.        major … patterns

D.       unusual … changes

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2.    LIQUID: HYDRAULICS::

A.       motion: dynamics

B.       water: hydroponics

C.        data: statistics

D.       music: eurythmics

Read the passage to answer question 3-8

No actual black hole has yet been located or studied, but the concept has provided endless imaginative fodder for science fiction writers and endless theoretical fodder for physicists and astrophysicists.

Black holes are one of the more exotic theoretical manifestations of general relativity. The standard model for the formation of a black hole involves the collapse of a large star. For extremely massive stars that are four to five times the mass of our sun, the exclusion principle—the resistance between the molecular particles within the star as they are compressedwill not be strong enough to offset the gravity generated by the star’s own mass. The star’s  increasing  density  will  overwhelm  the  exclusion  principle.  What follows is runaway gravitational collapse. With no internal force to stop it, the star will simply continue to collapse in on itself, until it reaches a point of infinite density and zero volume, a phenomenon known as a singularity. The  star  now  disappears  from  the  perceivable  universe,  like  a  cartoon character who jumps into a hole and pulls the hole in after him. What this process leaves behind is a different kind of holea profound disturbance in spacetime, a region where gravity is so intense that nothing, not even light, can escape from it. Any object falling within the boundary of a black hole will be sucked in and will disappear from our universe forever.

What would happen to an object, such as an astronaut, as it vanished into the black hole? Physicists have been amusing themselves with this question for years. Most believe that the astronaut would be destroyed by the intense gravitational forces within the black hole, or would explode in a flash of gamma rays as he or she approached the singularity at the holes core. Theoretically, an astronaut who managed to survive the passage would experience some very strange things, including acute time distortion, which would enable him or her to know, in a few brief seconds, the entire future of the universe in all its detail.

 

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       2



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

3.    The word “fodderis closest in meaning to:

 

A.       material

B.       stories

C.        support

D.       problems

 

4.    The opposing force between the molecular particles inside a star is called:

 

A.       general relativity

B.       the exclusion principle

C.        infinite density

D.       a singularity

 

5.    The word “offset could best be replaced by:

 

A.       carry

B.       arrange

C.        overflow

D.       counteract

 

6.    It can be concluded that light:

 

A.       destroys a black hole

B.       can barely reveal a black hole

C.        does not exist near a black hole

D.       originates in spacetime

 

7.    Which of the following is NOT mentioned as the possible fate of an astronaut who falls into a black hole?

 

A.       Experience of amusement

B.       Death by gamma rays

C.        Knowledge of the universe

D.       Destruction by gravity

 

8.    It can be inferred from the passage that black holes are:

 

A.       soon to be located and studied

B.       a scientific impossibility

C.        the key to the entire future of the universe

D.       a source of inspiration and entertainment

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

9.    PHYSICAL:

 

A.       bodily

B.       mental

C.        material

D.       corporeal

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       3



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

10.LUSTROUS:

 

A.       dull

B.       wicked

C.        inaccurate

D.       candid

E.        glossy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       4


Building Standards in Educational and Professional Testing


Questions 11-14


ANALYTICAL REASONING



The supervisor of a commuter airline is scheduling pilots to fly the round- trip from City X to City Y. The trip takes only two hours, and the airline has one round-trip flight in the morning and one round-trip flight in the afternoon, each day, Monday through Friday. Pilots must be scheduled in accordance with the following rules:

 

Only W, X and Y can fly the morning flight. Only V, X and Z can fly the afternoon flight. No pilot may fly twice on the same day.

No pilot may fly on two consecutive days. X must fly the Wednesday morning flight. Z must fly the Tuesday afternoon flight.

 

11. Which of the following must be true?

 

A.       W flies the Monday morning flight

B.       X flies the Monday afternoon flight

C.        Y flies the Tuesday morning flight

D.       W flies the Thursday morning flight

E.        Z flies the Thursday afternoon flight

 

12. If X flies on Friday morning, which of the following must be true?

 

A.       X does not fly on Monday afternoon

B.       V flies on Friday afternoon

C.        W flies Thursday morning

D.       Y flies Thursday morning

E.        Neither W nor Y flies Thursday morning

 

13. If X flies only one morning flight during the week, which of the following must be true?

 

A.       W flies exactly two days during the week

B.       X flies exactly three days during the week

C.        Y flies only one day during the week

D.       Z flies Monday afternoon and Friday afternoon

E.        X flies more times during the week than V

 

14. If W is not scheduled to fly at all during the week, all of the following must be true EXCEPT

 

A.       X flies on Monday morning

B.       V flies on Monday afternoon

C.        Y flies on Thursday morning

D.       Z flies on Friday afternoon

E.        X flies on Friday morning

 

 

 

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       5



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

There are those who claim that reductions in the spending on and deployment of weapons systems would result in a so-called climate of peace, thereby diminishing the likelihood of armed conflict. The facts show otherwise. These self-proclaimed pacifists are either the victims or the propagators of a false argument.

 

15. Which of the following is an assumption underlying the conclusion of the passage above?

 

A.       Military actions involving our forces can be instigated by any number of different factors

B.       Our buildup of weapons systems and combat personnel has prevented our adversaries from increasing their own spending

on defense

C.        The increased defense spending of the past 10 years has lessened the need for significant military expenditure in future decades

D.       At the present time, stateofthe-art weapons systems and the

augmentation of combat personnel are equally important to a nation’s defense

E.        An established correlation between greater spending on weapons systems and a decreased incidence of conflict will

persist

 

Questions 16-19

 

An obedience school is experimenting with a new training system. To test the system, three trainers (Luqman, Mehreen, and Omama) and three dogs (Lassie, Mugs, and Onyx) are assigned to three different rooms, one trainer, and one dog per room. The initial assignment is as follows:

 

Room 1: Luqman and Lassie Room 2: Mehreen and Mugs Room 3: Omama and Onyx

 

The participants have learned five different commands, each of which they will execute as soon as the command is given.

 

Command W requires the trainer in Room 1 to move to Room 2, the trainer in Room 2 to move to Room 3, and the trainer in Room 3 to move to Room 1. Command X requires the dogs in Rooms 1 and 2 to change places.

Command Y requires the dogs in Rooms 2 and 3 to change places. Command Z requires the dogs in Rooms 3 and 1 to change places. Command A requires each of the dogs to go to the room containing the trainer it was matched with in the initial assignment.

 

16. If the participants in the initial assignment are given exactly one command, Command W, which of the following will be true in the resulting arrangement?

 

A.       Omama and Mugs will be in the same room

B.       Mehreen will be in Room 3

C.        Mehreen and Lassie will be in the same room

D.       Luqman will be in Room 3

E.        Luqman and Onyx will be in the same room

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       6



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

17. Which of the following commands or series of commands will yield a final arrangement in which Onyx is in Room 2?

 

A.       One call of W

B.       Two calls of X

C.        Two calls of W followed by one call of A

D.       Two calls of W followed by one call of Z

E.        Two calls of X followed by one call of Z

 

18. Which of the following sequences of commands will yield a final arrangement in which Omama and Lassie are in Room 2?

 

A.       X, Y, W

B.       X, W, W

C.        Z, W, A

D.       X, Y, A, W

E.        Z,W,W, X

 

19. Which of the following sequences of commands could result in a final arrangement in which Mehreen and Onyx are in Room 1, Omama and Mugs are in Room 2, and Luqman and Lassie are in Room 3?

 

A.       Z, W, X

B.       W, Y, Z

C.        W, A, Y, W

D.       W, Z, W, X

E.        X, Z, W, W

 

Should present trends continue, within five years it will be cheaper for audio enthusiasts to build their stereo systems around sets of separate, high quality tuners and amplifiers, rather than around integrated tuners and amplifiers, known as receivers. While receivers have been considered the necessary compromise for those with budget restrictions, recent trends in retail pricing seem destined to change that perception. The average retail price of a highquality tuner has declined at a rate of 20 percent each of the last two years, and the average retail price of a high- quality amplifier has declined at the rate of 35 percent for each of those years. At the same time, the average retail price of integrated receivers has declined only 12 percent.

 

20. In evaluating the claim made in the passage above, information about which of the following would be most useful?

 

A.       the average life expectancy of stereo tuners as compared to the average life expectancy of stereo amplifiers

B.       the number of integrated receivers sold each year and the number of sets of separate tuners and amplifiers sold each year

C.        the present average retail price of an integrated  receiver  and the  present  average retail price of a tuner and amplifier set

D.       the number of separate tuner and amplifier sets expected to be purchased over the next five years and the number of inte-

grated receivers expected to be purchased over the next five years

E.        the percentage of audio enthusiasts who prefer separate tuner

and amplifier sets to integrated receivers

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       7



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

 

 

THERMODYNAMICS

 

21. A thermodynamics process in which temperature of the gas remains constant is called:

 

A.       Isothermal

B.       Adiabatic

C.        Isochoric

D.       Isobaric

 

22. According to the carrot theorem the efficiency of a reversible heat engine depends upon:

 

A.       Temperature of condenser only

B.       Temperature of boiler only

C.        Temperature of condenser and boiler

D.       Working substance

 

23. According to Third law of Thermodynamics, the entropy of a pure solid or liquid at the absolute temperature is:

 

A.       Maximum

B.       Zero

C.        Independent of absolute temp

D.       None of the above

 

24. A gas mixture consists of 2 moles of oxygen and 4 moles of Ar at temperature T. Neglecting all vibrational modes, the total internal energy of the system is:

 

A.       4 RT

B.       15 RT

C.        9 RT

D.       11 RT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper NAT IIP                                                                                                                                       8



 

 

MODERN PHYSICS

 

25. In common base configuration of a transistor, the ratio of collector current to emitter current:

 

A.       About 90%

B.       100%

C.        About 50%

D.       Less than 50%

 

26. Kinetic energy of charged particle moving in constant magnetic field remains:

 

A.       Zero

B.       Constant

C.        Fluctuating

D.       None of the above

 

27. Average life of a radioactive element is:

 

A.       Equal to its half life

B.       Less than its half life

C.        Greater than its half life

D.       None of the above

 

28. Three plane mirrors are mutually perpendicular. The maximum number of images which can be formed is:

 

A.

7

B.

3

C.

9

D.

6


 

 

 

ELECTRICITY AND MAGNETISM

 

29. Flux density is defined as:

 

A.       Magnetic flux per unit area of the specimen

B.       Magnetic flux per unit volume of the specimen

C.        Magnetic flux per unit length of the specimen

D.       None of the above

 

30. Magnetic field due to current in a solenoid is given as:

 

A.       H=4 π i

B.       H=4 π ni

2i


C.        H=

 

 

D.       H=


r

4 π i n



31. The current produced in condenser leads the A.C voltage by:

 

A.       18

B.       36

C.        90˚

D.       27

 

32. Capacitor A has charge q on it whereas B is uncharged. When the switch is ON, the charge appearing on B is:

 

A.       Zero

q

B.

2

C.        q

D.       2q



Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

C

2

A

3

A

4

B

5

D

6

C

7

A

8

D

9

B

10

E

11

E

12

B

13

A

14

D

15

E

16

B

17

C

18

B

19

C

20

C

21

A

22

C

23

B

24

D

25

A

26

B

27

C

28

A

29

A

30

B

31

C

32

A


Show Buttons
Hide Buttons