SAMPLE PAPER SBP ASSISTANT EXECUTIVE ENGINEERS (CIVIL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         1



 

 

VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D/E) below each.

 

1.    Despite the              of the materials with which Tahira had worked, many of her glass masterpieces have survived for more than seventy years.

 

A.       beauty

B.       translucence

C.        abundance

D.       majesty

E.        fragility

 

2.    If I                     the promotion, I would have bought a new car.

 

A.       received

B.      

had received

C.        will receive

D.       would receive

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

3.   

 

 

 

POISON: TOXIC::

 

A.       mixture: soluble

B.       sugar: sweet

C.        medicine: prescribed

D.       milk: bottled

E.        solid: liquid

 

4.    PASSIVE : ACTIVE::

 

A.       resist: beaten

B.       mope: gloomy

C.        grow: small

D.       hassle: obnoxious

E.        accept: questioning

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         2



 

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

5.    MIRACLE:

A.       usualness

B.       wonder

C.        marvel

D.       sensation

6.    MONOTHEIST:

A.       psychologist

B.       analyst

C.        polytheist

D.       physicist

Questions 7-8 are based on the following passage.

There is no trick to motivating others. It requires a clear, unbiased understanding of the situation at hand, deep insight into the vagaries of human nature at both the individual and the group levels, the establishment of appropriate and reasonable expectations and goals, and the construction of a balanced set of tangible and intangible incentives. It requires, in other words, hard thinking and hard work. And when an organization is under strain or is in crisis, the challenges-and the stakesbecome that much higher. The questions that managers have to grapple with as they try to inspire their people are many and complex: How do you deal with individuals or groups at different motivation levels that vary in different ways? How can you influence the behavior of a single individual, let alone an organization of hundreds or thousands? How can you help people feel enthusiastic and committed, especially in difficult times?

7.   According to the passage

A.       motivating others is not difficult

B.       motivating others is impossible

C.        motivating others is not impossible, but difficult

D.       motivating others is possible and not difficult

8.    Which of the following is not a true statement?

 

A.       In order to motivate others, managers have to deal with difficult questions.

B.       Managers can easily influence the behavior of hundreds and thousands of people.

C.        Managers should know how to deal with people at different motivational levels.

D.       It is not easy to help people feel enthusiastic in difficult

times.

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         3



QUANTITATIVE/IQ

9.    If the average (arithmetic mean) of 3a and 4b is less than 50, and a is twice b, what is the largest integer value of a?

 

A.

9

B.

10

C.

11

D.

19

E.

20

 

10. Mr. B can wash his car in 15 minutes, while his son takes twice as long to do the same job. If they work together, how many minutes will the job take them?

 

A.       5 minutes

1

B.        7    minutes

2

C.        10 minutes

1

D.       22    minutes                             

2

E.        30 minutes

 

11. If boy is coded as 21525, girl as 791812, how will man be encoded?

 

A.

13114

B.

12114

C.

1114

D.

1314

E.

13115

 

12.

TLRIA is related to WOULD in the same way as YBVLKA is related to:

 

A.       MATTER

B.       BEFORE

C.        BEYOND

D.       NORMAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         4



 

 

CIVIL ENGINEERING

 

13.“The deflection of any point in a beam or truss subjected to any set of loads is equal to the first partial derivative of the strain energy, with respect to a load at the point acting in the direction of deflection” is:

 

A.       Castigliano’s first theorem

B.       Castigliano’s second theorem

C.        Energy Principle

D.       Virtual work theorem

 

14. Expected project duration generally follows:

 

A.       normal distribution curve

B.       poisson’s distribution curve

C.         β   distribution curve

D.       none of the above

 

15. The critical gradient of the seepage of water:

 

A.       Increases with the decrease in specific gravity of soil

B.       Increases with the decrease in void ratio

C.        Directly proportional to void ratio

D.       Inversely proportional to specific gravity

 

16. The maximum number of days of curing for concrete to achieve its maximum compressive strength is:

 

A.       07 days

B. 14 days

C.        20 days

D.       25 days

E.        28 days

 

17. Minimum spacing between horizontal parallel reinforcement of same size should not be less than:

 

A.       One diameter

B.       2.5 diameters

C.        3 diameters

D.       3.5 diameters

E.        4 diameters



 

18. The main factor to be considered while preparing a detailed estimate, is:

 

A.       Quantity of the materials

B.       Availability of materials

C.        Transportation of materials

D.       Location of site and local labor charges

E.        All of the above

 

  

 



 

ANSWER KEY

 

 

Q #.

Right Choice

1

E

2

B

3

B

4

E

5

A

6

C

7

D

8

D

9

B

10

C

11

A

12

C

13

A

14

A

15

B

16

E

17

A

18

E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons