Sample Paper SBP Assistant Executive Engineers (ELECTRICAL)

[et_pb_section transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”][et_pb_column type=”4_4″ disabled=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” admin_label=”Text” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off”]

Download Sample Paper SBP Assistant Executive Engineers (ELECTRICAL)

 

 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on”][et_pb_column type=”4_4″ parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#000000″ border_width=”7px”]


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER SBP ASSISTANT EXECUTIVE ENGINEERS (ELECTRICAL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         1



 

 

VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D/E) below each.

 

1.    Despite the              of the materials with which Tahira had worked, many of her glass masterpieces have survived for more than seventy years.

 

A.       beauty

B.       translucence

C.        abundance

D.       majesty

E.        fragility

 

2.    If I                     the promotion, I would have bought a new car.

 

A.       received

B.  had received

C.        will receive

D.       would receive

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

3.   POISON: TOXIC::

 

A.       mixture: soluble

B.       sugar: sweet

C.        medicine: prescribed

D.       milk: bottled

E.        solid: liquid

 

4.    PASSIVE : ACTIVE::

 

A.       resist: beaten

B.       mope: gloomy

C.        grow: small

D.       hassle: obnoxious

E.        accept: questioning

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         2



 

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

5.    MIRACLE:

A.       usualness

B.       wonder

C.        marvel

D.       sensation

6.    MONOTHEIST:

A.       psychologist

B.       analyst

C.        polytheist

D.       physicist

Questions 7-8 are based on the following passage.

There is no trick to motivating others. It requires a clear, unbiased understanding of the situation at hand, deep insight into the vagaries of human nature at both the individual and the group levels, the establishment of appropriate and reasonable expectations and goals, and the construction of a balanced set of tangible and intangible incentives. It requires, in other words, hard thinking and hard work. And when an organization is under strain or is in crisis, the challenges-and the stakesbecome that much higher. The questions that managers have to grapple with as they try to inspire their people are many and complex: How do you deal with individuals or groups at different motivation levels that vary in different ways? How can you influence the behavior of a single individual, let alone an organization of hundreds or thousands? How can you help people feel enthusiastic and committed, especially in difficult times?

7.   According to the passage

A.       motivating others is not difficult

B.       motivating others is impossible

C.        motivating others is not impossible, but difficult

D.       motivating others is possible and not difficult

8.    Which of the following is not a true statement?

 

A.       In order to motivate others, managers have to deal with difficult questions.

B.       Managers can easily influence the behavior of hundreds and thousands of people.

C.        Managers should know how to deal with people at different motivational levels.

D.       It is not easy to help people feel enthusiastic in difficult

times.

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         3



QUANTITATIVE/IQ

9.    If the average (arithmetic mean) of 3a and 4b is less than 50, and a is twice b, what is the largest integer value of a?

 

A.

9

B.

10

C.

11

D.

19

E.

20

 

10. Mr. B can wash his car in 15 minutes, while his son takes twice as long to do the same job. If they work together, how many minutes will the job take them?

 

A.       5 minutes

1

B.        7    minutes

2

C.        10 minutes

1

D.       22    minutes                             

2

E.        30 minutes

 

11. If boy is coded as 21525, girl as 791812, how will man be encoded?

 

A.

13114

B.

12114

C.

1114

D.

1314

E.

13115

 

12.     TLRIA is related to WOULD in the same way as YBVLKA is related to:

 

A.       MATTER

B.       BEFORE

C.        BEYOND

D.       NORMAL



 

ELECTRICAL ENGINEERING

 

13. The ratio of RMS value to the average value of AC is called

 

A.       Power Factor

B.       Vertical Peak

C.        Ripple Factor

D.       Form Factor

E.        Horizontal Peak

 

14. Even when controlling substantial amount of power, the power consumed by SCR itself is negligible because

 

A.       It has zero resistance

B.       Its voltage and current have a phase difference of 90°

C.        When OFF, its current is negligible and when ON ,its voltage is negligible

D.       It is a unidirectional device

 

15.   In a thyristor:

 

A.       The holding current is greater than latching current

B.       The two currents are equal

C.        The latching current is about 3 times the holding current

D.       The holding current is less than latching current

 

16. The signal to noise (S/N) ratio appearing at the output of each channel in pulse amplitude modulation is

 

A.       Twice the input

B.   Three times in the input S/N

C.        One and half times the input S/N

D.       Four times in the input S/N



 

ANSWER KEY

 

 

Q #.

Right Choice

1

E

2

B

3

B

4

E

5

A

6

C

7

D

8

D

9

B

10

C

11

A

12

C

13

D

14

C

15

C

16

A


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Show Buttons
Hide Buttons