SAMPLE PAPER SBP ASSISTANT EXECUTIVE ENGINEERS (MECHANICAL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         1



 

 

VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D/E) below each.

 

1.    Despite the              of the materials with which Tahira had worked, many of her glass masterpieces have survived for more than seventy years.

 

A.       beauty

B.       translucence

C.        abundance

D.       majesty

E.        fragility

 

2.    If I                     the promotion, I would have bought a new car.

 

A.       received

B.     had received

C.        will receive

D.       would receive

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

3.   POISON: TOXIC::

 

A.       mixture: soluble

B.       sugar: sweet

C.        medicine: prescribed

D.       milk: bottled

E.        solid: liquid

 

4.    PASSIVE : ACTIVE::

 

A.       resist: beaten

B.       mope: gloomy

C.        grow: small

D.       hassle: obnoxious

E.        accept: questioning

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         2



 

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

5.    MIRACLE:

A.       usualness

B.       wonder

C.        marvel

D.       sensation

6.    MONOTHEIST:

A.       psychologist

B.       analyst

C.        polytheist

D.       physicist

Questions 7-8 are based on the following passage.

There is no trick to motivating others. It requires a clear, unbiased understanding of the situation at hand, deep insight into the vagaries of human nature at both the individual and the group levels, the establishment of appropriate and reasonable expectations and goals, and the construction of a balanced set of tangible and intangible incentives. It requires, in other words, hard thinking and hard work. And when an organization is under strain or is in crisis, the challenges-and the stakesbecome that much higher. The questions that managers have to grapple with as they try to inspire their people are many and complex: How do you deal with individuals or groups at different motivation levels that vary in different ways? How can you influence the behavior of a single individual, let alone an organization of hundreds or thousands? How can you help people feel enthusiastic and committed, especially in difficult times?

7.   According to the passage

A.       motivating others is not difficult

B.       motivating others is impossible

C.        motivating others is not impossible, but difficult

D.       motivating others is possible and not difficult

8.    Which of the following is not a true statement?

 

A.       In order to motivate others, managers have to deal with difficult questions.

B.       Managers can easily influence the behavior of hundreds and thousands of people.

C.        Managers should know how to deal with people at different motivational levels.

D.       It is not easy to help people feel enthusiastic in difficult

times.

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         3



QUANTITATIVE/IQ

9.    If the average (arithmetic mean) of 3a and 4b is less than 50, and a is twice b, what is the largest integer value of a?

 

A.

9

B.

10

C.

11

D.

19

E.

20

 

10. Mr. B can wash his car in 15 minutes, while his son takes twice as long to do the same job. If they work together, how many minutes will the job take them?

 

A.       5 minutes

1

B.        7    minutes

2

C.        10 minutes

1

D.       22    minutes                             

2

E.        30 minutes

 

11. If boy is coded as 21525, girl as 791812, how will man be encoded?

 

A.

13114

B.

12114

C.

1114

D.

1314

E.

13115

 

12.     TLRIA is related to WOULD in the same way as YBVLKA is related to:

 

A.       MATTER

B.       BEFORE

C.        BEYOND

D.       NORMAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER                                                                                                                                         4



 

 

MECHANICAL ENGINEERING

 

13. The function of control rods in nuclear reactor is to:

 

A.       control temperature

B.       control fuel consumption

C.        control absorption of neutrons

D.       control radioactive pollution

 

14. A carnot heat pump for domestic heating works between a cold system (the contents of refrigerator cabinet) at 0°C and the water in the radiator system at 80°C. the coefficient of performance of this heat pump would be about:

 

A.

0.316

B.

3.4

C.

4.4

D.

6.2

15. period of simple harmonic vertical oscillation of a loaded light spring:

 

A.        is independent of mass attached to the spring

B.       increases with increase in mass attached to the spring

C.        decrease with increase in the mass attached to the spring

D.       increase with decrease in mass attached to spring

 

16. The structure of pure iron is:

 

A.       ferrite

B.       pearlite

C.        cementite

D.   ferrite and cementite

 

17. Which of the following quantities is related to the operation of an internal combustion engine and is a valuable measure of an engine’s capacity to do work?

 

A.       Mean effective temperature

B.       Mean effective weight

C.        Mean effective pressure

D.       Mean effective height

 

18. Energy in motion is called:

 

A.       Kinetic energy

B.       Potential energy

C.        Transitional Energy

D.       Mechanical Energy

E.        Electromagnetic Energy



 

19. Depressions formed on the surface of cutting tool due to heat, pressure and chips moving across the cutting tool surface, called

 

A.       Denting

B.       Cratering

C.        Indentation

D.       Abrasion

E.        None of the above

 

20. Which of the following measuring instruments is supposed to be most accurate?

 

A.       Optical Projector

B.       Steel Rule

C.        Micrometer

D.       Vernier Caliper

E.        Dial Gauge

 

21.Branch of knowledge that deals with fundamental laws and principles of mechanics studied for their intrinsic scientific value is called:

 

A.       Theoretical mechanics

B.       Applied mechanics

C.        Computational mechanics

D.       None of the above

 

22. The normal stresses at a particular cross section in a beam are caused by the                                              that acts at that cross section.

 

A.      Torque

B.       Stress

C.        Thermally induced deformation

D.       Bending moment

E.        Volumetric strain



 

ANSWER KEY

 

 

Q #.

Right Choice

1

E

2

B

3

B

4

E

5

A

6

C

7

D

8

D

9

B

10

C

11

A

12

C

13

C

14

C

15

B

16

A

17

C

18

C

19

B

20

A

21

A

22

D

 

 

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons