Sample Paper

SBP-BSC-oOG-03


 

VERBAL

 

Each of the following questions consists of a sentence with all or part of the sentence underlined. Following the requirements of standard written English, select (A) if the original is best; otherwise choose the best phrase from the options.

 

1.    The teachers agreed to meet in a months time and they would discuss a number of issues affecting the school.

 

A.       to meet in a month’s time and they would discuss

B.       to meet in a month’s time to discuss

C.        to meeting in a month’s time, thereby discussing

D.       with meeting in a month’s time for discussing of

E.        on the meeting in a month’s time to the discussing

 

2.    The citys administration constantly complained of having too little money to fix roads, but actually it had a greater amount of funding than other cities in the state.

 

A.       it had a greater amount of funding than

B.       its funding was the most among

C.        it was having more funding than

D.       the amount of funds they had was the most of

E.        it had more funding than

 

 

 

 

Five lettered pairs (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair in capitals.

 

3.    IRON: BLACKSMITH::

 

A.       gold: miser

B.       clay: potter

C.        food: gourmet

D.       steel: industrialist

E.        silver: miner

 

4.    PUZZLING: CLEAR::

 

A.       dull: conspicuous

B.       highbrow: indifferent

C.        affable: agreeable

D.       prominent: manifest

E.        complex: hard

2



 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

5.    ERADICATION:

 

A.       suppression

B.       termination

C.        control

D.       extinction

E.        establish

 

6.    FIRM:

 

A.       tough

B.       ugly

C.        soft

D.       fair

E.        deep

 

 

 

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

7.    OPTIMISTIC:

 

A.       happy

B.       sad

C.        hopeful

D.       respectful

E.       
aggressive

 

8.    DESPAIR:

 

A.       dejection

B.       confidence

C.        encouragement

D.       expectation

E.        hope

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3



 

Read the passage to answer question 9-10

 

There is no trick to motivating others. It requires a clear, unbiased understanding of the situation at hand, deep insight into the vagaries of human nature at both the individual and the group levels, the establishment of appropriate and reasonable expectations and goals, and the construction of a balanced set of tangible and intangible incentives. It requires, in other words, hard thinking and hard work. And when an organization is under strain or is in crisis, the challenges-and the stakesbecome that much higher. The questions that managers have to grapple with as they try to inspire their people are many and complex: How do you deal with individuals or groups at different motivation levels that vary in different ways? How can you influence the behavior of a single individual, let alone an organization of hundreds or thousands? How can you help people feel enthusiastic and committed, especially in difficult times?

 

9.    According to the passage

 

A.       motivating others is not difficult

B.   motivating others is impossible

C.        motivating others is not impossible, but difficult

D.       motivating others is possible and not difficult

 

10. Which of the following is not a true statement?

 

A.       In order to motivate others, managers have to deal with difficult questions.

B.       Managers can easily influence the behavior of hundreds and thousands of people.

C.  Managers should know how to deal with people at different motivational levels.

D.       It is not easy to help people feel enthusiastic in difficult times.

 

 

 

 

4



 

ANALYTICAL REASONING

Ahmad has four daughters Rohi, Shazia, Uzma, Zanib and a son Tariq. Rohi is 22 years old.

Tariq is 7 years younger than Rohi.

Zanib is 10 years younger than Tariq.  Shazia is younger to Rohi but elder to Uzma.

Uzma is elder than Zanib.

Tariq is older to Uzma but younger to Shazia.

 

11. Who is the youngest of all?

 

A.       Uzma

B.       Tariq

C.       Rohi

D.      Zanib

E.       Shazia

 

Questions 12-15

 

An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of an arts review. The only articles available for publication are theater articles F, G, H and J, and dance articles K, L, M and O.

 

At least three of the five published articles must be dance articles. If J is chosen, then M cannot be.

If F is chosen, then J must also be chosen.

 

12.     If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?

 

A.       F

B.       G

C.        H

D.       J

E.        K

 

13. How many acceptable groupings of articles include J?

 

A.       One

B.       Two

C.        Three

D.       Four

E.        Five

 

 

5



 

14. The choice of which article makes only one group of articles acceptable?

 

A.       F

B.       G

C.        J

D.       L

E.        M

 

15. If G is chosen for the issue, which of the following must be true?

 

A.       J is not chosen

B.       Exactly three dance articles are chosen

C.        H is not chosen

D.       All four of the dance articles are chosen

E.        F is not chosen

 

Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a traveler is to stay for more than seven days, however, a special visa is required.

 

16.    If the statements above are true, which of the following must also be true?

 

                               A.       A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have a special visa

B.       Many travelers who stay in the Republic do not need visas

C.        Some travelers who stay in the Republic for more than seven days do not have the appropriate visas

D.     Travelers who stay less than seven days in the Republic do not need visas

E.        Travelers who merely pass through the Republic while this route to other destinations do not need visas

 

 

 

 

 

 

 

6


 

 

QUANTITATIVE

 

17.
Ali earns Rs.12 per hour at his day job, and Rs.18 per hour at his night job. Each week he works three times more hours at his day job than at his night job. If he earns a total of Rs.810 each week, how many hours does he work per week at his day job?

 

A.

30

B.

36

C.

40

D.

45

E.

60

 

 

 

 

 

3

18.
In the circular region shown above, sections A and B represent

8

5


and


, respectively, of the area of the circular region. Section C

11



represents what fractional part of the area of the circular region?

 

15

A.

88

2

B.

11

5

C.

22

45

D.

88

73

E.

88

 

7



 

19. The sum of three numbers is 20. If we multiply the first number by 2, add the second number to the result and subtract the third number, we get 23. By adding second and third numbers to 3  times the first number we get 46. What are the numbers?

 

A.

10, 8, 4

B.

15, 4, 7

C.

13, 2, 5

D.

13, 6, 9

 

 

 

 

 

 

 

8



 

IQ

 

20. Of 35 boys sent to dig potatos. Some did not. Each of the other dug the same number, and between them they dug 3277. How many boys did not help?

 

A.       2 boys

B.       3 boys

C.        4 boys

D.       5 boys

E.        6 boys

 

21. EYES are to HEAD as WINDOWS are to           

 

A.       yard

B.       look

C.        garden

D.       room

 

22.    If B is equal to M and C is equal to N. then what will be equal to M and N?

 

A.       W and X respectively

B.       Y and Z respectively

C.        Z and A respectively

D.       X and Y respectively

E.        B and C respectively

 

 

 

 

 

 



 

BANKING & PAK ECONOMY

 

23. Private banks are prone to taking excessive risks in their lending as their own capital is much lower in relation to the:

 

A.       Profit

B.       Depositors’ money

C.        Cost incurred

D.       Lenders interest

E.        All of the above

 

24. All of the following are the main functions of a central bank EXCEPT:

 

A.       Issuance of currency

B.       Supervision of Banking industry

C.        Formulation of fiscal policy

D.       Exchange rate stability

 

25. Monetary Policy of Pakistan is formulated and implemented by:

 A.       Ministry of Finance

B.   State Bank of Pakistan

C.        Planning Commission

D.       National Bank of Pakistan

26.Islamic banking is based on:

A.       Asset backed financing

B.       Interest

C.        Leasing only

D.       Both interest and Asset backed financing

 

27. Although the provinces were allowed to collect GST on services on their own in the constitution even before the                                                     , this right was further endorsed with this amendment. Despite this fact, except , the other provinces have surrendered their right of collecting sales tax on services.

 

A.       19th amendment Punjab

B.       18th amendment … Sindh

C.        20th amendment … Balochistan

D.       None of the above

 

28. The slowdown in POL group import quantum can be attributed to the      issue that limited the ability of refineries to import.

 

A.       debt

B.       circular debt

C.        foreign debt

D.       domestic debt



 

ANSWER KEY

 

Q #.

Right Choice

1

B

2

E

3

B

4

A

5

E

6

C

7

C

8

A

9

D

10

D

11

D

12

E

13

C

14

A

15

E

16

A

17

D

18

A

19

C

20

E

21

D

22

D

23

B

24

C

25

B

26

A

27

B

28

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons