Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Sample Paper State Bank of Pakistan

 

 

 

 

 

Instructions

 

 

 

 

 

Total number of Sections = 03

 

 

The Sample Paper is totally MCQ Based, consisting of Question statements and four/five (i.e. AD/E) Answer choices. You have to select the correct answer choice.

 

 

Instructions about Answer Sheet + Right Answer Keys are at the end of Exercise.

 

 

 

 

Note: This sample paper does not include quantitatively the same number of questions as there would be in actual paper. This is merely meant to provide conceptual guidance to the users or prospective candidates.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SBP                                                                                                                                                     1



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

VERBAL

 

 

This section assesses the skills of English Language. Main stress of this section is on the grammar, vocabulary and reading comprehension.

 

 

Question (1) following the passage refers to the numbered sentences in the passage. Answer the question by choosing the best alternative using logic and organization.

 

1 When television is good, nothing-not the theater, not the magazines or newspapers-nothing is inferior. 2 But when television is bad, nothing is worse. 3 I invite you to sit down in front of your television set when your station goes on the air and stay there without a book, magazine, newspaper, or anything else to distract you.

 

1.    The word inferior in sentence 1 should be

 

A.   Left as it is

B.   Changed to worse

C.    Changed to the best

D.   Changed to anterior

E.    Changed to better

 

 

Each of the following questions consists of a sentence with all or part of the sentence underlined. Select one phrase that has the same or nearly the same meaning as the original and, follows the requirements of standard written English.

 

2.    There is a small number of apples still remaining on the tree.

 

A.   is a short amount of

B.   is a small amount of

C.    are very few

D.   is very few

E.    were very few

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SBP                                                                                                                                                     2



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Read each group of sentences, then choose the best answer to the question or the best completion of the statement.

 

3.    I like Oliver Twist better than Huckleberry Finn.

Dickens is better writer than Twain.

 

What is happening in the sentences?

 

A.   A comparison is made in terms of British and American authors.

B.   A conclusion is drawn on the basis of opinion.

C.    A conclusion is drawn on the basis of fact.

D.   A comparison is made in terms of growing up in England or America.

E.    A relationship is drawn between the writing style of Dickens

and Twain.

 

Read the passage to answer questions 4-7

 

At the turn of the twentieth century, peoples attitudes toward money were far more conservative than they are today. Borrowing and being in debt were viewed as a moral failing, almost as a disgrace. Thrift and saving were highly prized, and people who needed to borrow to make ends meet were seen as careless, unreliable, or extravagant. The focus in the economy as a whole was on developing large corporations like railroads, oil companies, and other companies that produced basic goods and services.

Then, in the 1920s, the economy changed. A huge network of banks and financial institutions developed, helping money to move more quickly and

easily through the economy. At the same time, the economy was increasing

its focus on consumer goodsclothing, cars, household appliances, and other things that individuals buy. To help promote the sale of these items, consumers were encouraged to buy on credit. If they could not afford an item right away, a store or a bank might lend them the money, which they could pay back in installments.

With the development of consumer credit and installment purchases, people’s attitudes toward debt and spending changed. The model citizen was no longer someone who was thrifty, buying only what he or she needed. People were respected less for being thrifty than for knowing how to use their money to buy as many things as possible— an attitude that persists at the turn of the twenty-first century.

 

4.    According to the passage, which of the following is NOT a belief that was commonly held in the early twentieth century?

 

A.       Owing someone money is a moral failing.

B.       People who save their money are respectable.

C.        People who buy as many things as possible are respectable.

D.       People who borrow money for necessities are careless and unreliable.

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SBP                                                                                                                                                     3



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

5.    What helped money move more quickly through the economy in the 1920s?

 

A.       The growth of railroads

B.       The growth of banks and financial institutions

C.        The rate at which people paid back their loans

D.       The increase in installment purchases

 

6.    The author mentions cars as an example of

 

A.       A consumer good

B.       A household appliance

C.        An extravagant purchase

D.       A new invention

 

7.    According to the passage, how did the rise of consumer credit change people’s attitudes toward debt and spending?

 

A.       Attitudes toward debt and spending became more conservative.

B.       People used credit to buy only what they needed.

C.        Extravagant borrowing and spending became highly prized.

D.       Spending wisely became more respectable than being thrifty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SBP                                                                                                                                                     4



Building Standards in Educational and Professional Testing

ANALYTICAL REASONING

 

 

The questions in this section need simple analysis of the given data and logical reasoning of the candidate. Each question or group of questions is based on a passage or set of conditions, and the candidate has to select the best answer choice.

 

Questions 8-13

 

Nine athletes attend a sports banquet at Islamabad Sports Complex. Three of the athletesJ, K, and L—are varsity football players; two of the athletesM and N-are varsity basketball players. The other four athletes— O, P, Q, and Rbelong to the hockey club. All nine athletes will be seated at three small tables, each seating three athletes. The athletes must be seated according to the following rules:

 

O and J do not sit at the same table.

P sits together with at least one of K or M.

There can be at most only one football player at a table. There can be at most only one basketball player at a table.

 

8.    Suppose just one varsity athlete sits at a certain table, and that athlete happens to be J. If so, who else sits with J?

 

A.   P,Q

B.   P,R

C.    Q,R

D.   O,Q

E.    O,P

 

9.    If a table consists of L, Q, and R, which of the following trios sits at one of the other tables?

 

A.   K with M and O

B.   K with N and O

C.    J with M and O

D.   J with K and N

E.    M with N and P

 

10. Which trio could sit together?

 

A.   P,R and O

B.   M,N and O

C.    K,N and O

D.   K,M and O

E.    J,Q and O

 

 

 

 

Sample Paper SBP                                                                                                                                                     5



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

11. J and M are seated at one table. Which of the following are possible seating arrangements for the remaining two tables?

 

A.   K with O and R, L with N and P

B.   K with P and Q, L with O and R

C.    K with L and M, N with Q and R

D.   L with N and O, K with Q and R

E.    O with P and Q, K with N and R 12.Which of the following must be true?

A.   J is sitting with a basketball player

B.   Exactly one hockey player is sitting at L’s table

C.    No hockey players sit at one table

D.   A basketball player is sitting with O

E.    A football player sits with two hockey players

 

13. Which of the following pairs will not sit with P?

 

A.   J,M

B.   K,L

C.    K,M

D.   K,O

E.    L,M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SBP                                                                                                                                                     6



Building Standards in Educational and Professional Testing

 

SUBJECT

 

 

This section assesses the basic skills of Professional Qualification(s) of the candidate.

 

14. What is meant by allocative efficiency?

 

A.   Getting the right goods to the right people at the right price

B.   Producing using the optimum factor combination

C.    Ensuring that sufficient is spent on research and development to ensure the development of new goods and services

D.   Giving appropriate incentives for firms and consumers

 

15. The burden of a tax falls more heavily on the sellers in a market when

 

A.   both supply and demand are elastic

B.   both supply and demand are inelastic

C.    demand is inelastic and supply is elastic

D.   demand is elastic and supply is inelastic

 

16. The marginal cost for a firm of producing the 9th unit of output is £20.

Average cost at the same level of output is £15. Which of the following must be true?

 

A.   Marginal cost and average cost are both falling

B.   Marginal cost and average cost are both rising

C.    Marginal cost is rising and average cost is falling

D.   It is impossible to tell if either of the curves are rising or falling 17.Cost push inflation may be intensified as the result of

A.   Government decisions to limit production of goods

B.   Higher money wages reflecting increases in productivity

C.    Higher money wages without increase in productivity

D.   Increase in the level of gold

 

18.A  recession is defined as

 

A.   a fall in real GNP over two consecutive time periods

B.   an increase in real GNP from one period to the next

C.    nominal GNP declines from one period to the next

D.   no change in real GNP from one period to the next

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper SBP                                                                                                                                                     7



Building Standards in Educational and Professional Testing



HOW TO FILL THE ANSWER SHEET?

 

 

One page printed Answer Sheet is provided to answer the questions. USE ONLY BALL PEN (BLACK/ BLUE) TO SHADE/FILL THE CIRCLES.

 

How to fill an Answer: Answer sheet contains five circles containing five options of answer for one questions, containing alphabets from A to E inside, against each question number. The candidate has to completely shade/fill one circle that s/he thinks is correct. For example the candidate feels that the correct answer of the given question is A’, then s/he may shade/fill the circle containing alphabet A with ball pen like this:

 

 

 

 

“A” Filled

 

 

 

Incorrect Filling:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personal Data on Answer Sheet

 

The Answer Sheet contains personal data of candidate on the top of the sheet. It has candidates’. NAME, FATHER NAME and ROLL NO. The candidate is required to critically check these fields and sign in the required space. If any field of personal information is found in-correct the candidate MUST inform the invigilator present around.

 

Write down your Question booklet No. given on the right top corner of the Question booklet in the column of “Question book No”.

 

Fill the circle “color of your question book”. Fill the right circle otherwise you will confuse the marking process which can have negative effects.



Answer Key Sample State Bank of Pakistan

 

 

Q #.

Right Choice

1

E

2

C

3

B

4

C

5

B

6

A

7

D

8

C

9

B

10

C

11

D

12

E

13

B

14

A

15

D

16

B

17

B

18

A

 

Show Buttons
Hide Buttons