Sample Papers GATC

[et_pb_section transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” admin_label=”section” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” admin_label=”row” disabled=”off”][et_pb_column type=”4_4″ disabled=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” admin_label=”Text” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off”]

Download GATC

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on”][et_pb_column type=”4_4″ parallax=”off” parallax_method=”on” column_padding_mobile=”on”][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#000000″ border_width=”6px”]

Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Sample Paper GAT C Instructions

 

 

Total number of Sections = 03 Total number of Questions = 28 Time Allowed = 34 minutes

 

 

 

 

 

 

The Sample Paper is totally MCQ Based, consisting of Question statements and four/five (i.e. AD/E) Answer choices. You have to select the correct answer choice.

 

 

Instructions about Answer Sheet + Right Answer Keys are at the end of Exercise.

 

 

 

 

Note: This sample paper does not include quantitatively the same number of questions as there would be in actual paper. This is merely meant to provide conceptual guidance to the users or prospective candidates.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper GAT C                                                                                                                                            1


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

VERBAL

 

This section assesses the skills of English Language. Main stress of this section is on the grammar, vocabulary and reading comprehension.

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

1.    Sensory cells                  impulses by producing electrical signals.

 

A.       responding

B.       to respond

C.        respond to

D.       respond

 

2.                     crude hydrocarbons into such products as gasoline and petrochemicals is at the heart of the petroleum industry.

 

A.       refine

B.       refined

C.        to refining

D.       refining

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

3.    CINNAMON: BARK::

 

A.       pea: climber

B.       nutmeg: seed

C.        tea: shrub

D.       coffee: bush

 

4.    SNAKE: FANG::

 

A.       vampire: teeth

B.       rabbit: hutch

C.        snail: antennae

D.       action: fin

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

5.    SIMULATED:

 

A.       real

B.       contrived

C.        unassuming

D.       false

 

Sample Paper GAT C                                                                                                                                            2


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Read the passage to answer question 6-8

 

Exercise and vitamin D increase the amount of calcium in your bones. You can get all the vitamin D you need from simply being outdoors for thirty minutes. Milk is fortified with vitamin D, and drinking nonfat milk gives you calcium, vitamins, and energy. However, if you decide to take supplemental vitamin D, 400 to 800 IU per day will safely prevent any deficiencies.

 

6.    The word “fortified” is closest in meaning to

 

A.       blended

B.       flavored

C.        irradiated

D.       enhanced

 

7.    The word “supplementalis closest in meaning to

 

A.       additional

B.       special

C.        natural

D.       concentrated

 

8.    The word “deficienciesis closest in meaning to

 

A.       abnormalities

B.       insufficiencies

C.        illnesses

D.       excesses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Paper GAT C                                                                                                                                            3


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

ANALYTICAL REASONING

 

The questions in this section need simple analysis of the given data and logical reasoning of the candidate. Each question or group of questions is based on a passage or set of conditions, and the candidate has to select the best answer choice.

 

Questions 9-11

 

A spice farmer must harvest exactly five spices grown on her farm. The spices must be harvested consecutively, the harvest of one being completed before the harvest of the next begins. The five spices to be harvested are allspice, cloves, nutmeg, sage, and thyme.

 

Nutmeg must be harvested before thyme.

Cloves must be harvested immediately after allspice. Sage must not be harvested first.

 

9.    Which of the following is an acceptable order for the harvesting of the five spices?

 

A.       nutmeg, sage, allspice, cloves, thyme

B.       sage, nutmeg, thyme, allspice, cloves

C.        allspice, sage, thyme, cloves, nutmeg

D.       cloves, nutmeg, allspice, sage, thyme

E.        allspice, cloves, thyme, sage, nutmeg

 

10. If nutmeg is the fourth spice harvested, which of the following must be false?

 

A.       All spice is the first spice harvested.

B.       Sage is harvested immediately after cloves.

C.        Exactly one crop is harvested between sage and thyme.

D.       Nutmeg is harvested immediately after cloves.

E.        Thyme is the last spice harvested.

 

11. If sage is the second spice harvested, allspice must be which of the following?

 

A.       the first or the third spice harvested

B.       the first or the fourth spice harvested

C.        the third or the fourth spice harvested

D.       the third or the fifth spice harvested

E.        the fourth or the fifth spice harvested

 

Questions 12-15

 

Individual members from eight animal species are to be chosen for a special exhibit habitat. The eight species are P, Q, R, S, T, U, V, and W. Because of the way these animals interact, certain guidelines must be followed.

 

Sample Paper GAT C                                                                                                                                            4


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Animals that will fight cannot be placed in the habitat together. Members of species V will fight with members of species S, T, and U.

A member of species R will fight with a member of species Q, but only if a member of species V is present.

If a member of species W is present, a member of species P will not fight

with any animal.

If a member of species W is not present, a member of species P will fight with members of species Q and R.

 

No fights other than those described above will occur.

 

12. If V is chosen for the habitat, which of the following CANNOT also be chosen?

 

A.       P

B.       Q

C.        T

D.       R

E.        W

 

13. If two other animals are to be added to a habitat containing a member of species Q and a member of species V in the habitat, which of the following could be those two animals?

 

A.       members of species W and P

B.       members of species R and P

C.        members of species S and W

D.       members of species W and R

E.        members of species U and R

 

14. If two habitats are set up, one containing members of species P, Q, W, and V, and the other containing members of species S, U, R, and T, which animals could be switched one for the other without provoking any fights?

 

A.       species W and U

B.       species Q and R

C.        species P and R

D.       species V and S

E.        species W and T

 

15. If S, P, and R are chosen for the habitat, which of the following must also be chosen?

 

A.       W

B.       V

C.        U

D.       T

E.        Q

 

 

 

 

 

Sample Paper GAT C                                                                                                                                            5


Building Standards in Educational and Professional Testing

 

Plant Y thrives in environments of great sunlight and very little moisture. Desert X is an environment with constant, powerful sunlight, and next-to-no moisture. Although Plant Y thrives in the areas surrounding Desert X, it  does not exist naturally in the desert, nor does it survive long when introduced there.

 

16. Which of the following would be most useful in explaining the apparent discrepancy above?

 

A.       Desert X’s climate is far too harsh for the animals that normally feed on Plant Y.

B.       For one week in the fall, Desert X gets consistent rainfall.

C.        The environment around Desert X is ideally suited to the needs of Plant Y.

D.       Due to the lack of sufficient moisture, Desert X can support

almost no plant life.

E.        Plant Y cannot survive in temperatures as high as those normally found in Desert X.

 

Although air pollution was previously thought to exist almost exclusively in our nations cities, the recent increase in the number of persons suffering from illnesses attributed to excessive air pollution leaves us no choice but to conclude that ether, non-urban areas are now affected.

 

17. Which of the following, if true, would most seriously weaken the conclusion of the argument above?

 

A.       The nation‘s cities have seen a marked decrease in their levels of air pollution.

B.       The nation has experienced a sharp decrease in the number of people moving out of its cities.

C.        Illnesses due to air pollution are among the least common

causes of death to urban dwellers.

D.       Many illnesses previously thought unrelated to air pollution are now considered to be caused by it.

E.        As a result of the problems in urban areas, non-urban areas have passed strict pollution control measures.

 

Aagha Khan Blood Bank, Inc. is a private blood products company that buys blood only from qualified donors. To qualify, a person must weigh at least 105 pounds, must not have taken malaria medication in the last three years, must never have had hepatitis, and must never have used intravenous drugs. Aagha Khan Blood Bank nurses know that traveling has an effect on the possibilities for blood donation: Everyone who travels to Malaysia is required to take malaria medication; no one who enters Singapore can have ever used intravenous drugs; everyone traveling to Gorisimi gets hepatitis.

 

18. Which of the following situations would not automatically disqualify a person from selling blood to Aagha Khan Blood Bank?

 

A.       traveling to Malaysia two years ago

B.       having once weighed 110 pounds and now weighing 95 pounds

C.        being denied admission to Singapore

D.       traveling to Gorisimi five years ago

E.        using intravenous drugs that were legal at the time

 

Sample Paper GAT C                                                                                                                                            6


 

QUANTITATIVE

 

This section assesses the basic quantitative skills of the candidate. The section is developed in the light of the basic quantitative concepts.

 


43

19.


42

=



22

 

A.

1

B.

2

C.

4

D.

12

E.

16

20. What was the original price of an item if a discount of 20 percent reduced the price to Rs.100?

 

A.       Rs.80

B.       Rs.120

C.        Rs.125

D.       Rs.150

E.        Rs.250

 

21. The sum of 0.629, 4.3 and 2 is:

 

A.

0.1259

B.

6.74

C.

12.59

D.

6.929

22. In a basket containing 180 apples, 9 are spoiled. What percent of the apples in the basket are not spoiled?

 

A.

95%

B.

90%

C.

50%

D.

25%

E.

20%

23. What is 5% of 20%?

 

A.

1%

B.

10%

C.

100%

D.

0.1

24. When4 is added to 4, the sum is:

 

A.       -8

B.     +8

C.      -1

D.     +1

E.      +20


25.6  n can do a piece of work in 12 days. How many men are needed to do the work in 18 days?

 

A.       3 men

B.       6 men

C.        4 men

D.       2 men

 

26. The average of the first five multiples of 7 is:

 

A.

20

B.

21

C.

28

D.

30

 

27. The number missing in the series 2, 6, 12, 20, ?, 42, 56, 72 is:

 

A.

24

B.

30

C.

36

D.

38

E.

40

 

28. Luqman is 67. His son Rehan is 29. In how many years will Rehan be exactly half his father’s age?

 

A.

2

B.

5

C.

7

D.

9

E.

12


Answer KEYS

 

 

Q #.

Right Choice

1

C

2

D

3

B

4

A

5

A

6

D

7

A

8

B

9

A

10

D

11

C

12

B

13

A

14

D

15

D

16

E

17

B

18

C

19

D

20

C

21

D

22

A

23

A

24

A

25

C

26

B

27

B

28

D


[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Show Buttons
Hide Buttons